Mange afviste asylansøgere lever illegalt videre i Danmark eller et andet europæisk land – på det seneste er 351 somaliere forsvundet herhjemme

Modelfoto: Steen Raaschou

Danmark og andre europæiske lande har oplevet en kraftig tilstrømning af asylansøgere fra ikke-vestlige, overvejende muslimske lande.

 

Det har givet anledning til stor debat og stærke folkelige reaktioner.

 

Men nu bliver det mere og mere klart, at problemet ikke bare er de mange, der strømmer til. Vi har også et alvorligt problem med asylansøgere, der bliver afvist, men ikke rejser ud.

 

De bliver bare hængende i modtagerlandet, for eksempel Danmark, eller rejser til et andet europæisk land og prøver lykken der.

 

I nogle tilfælde nægter hjemlandet at tage imod dem. Men mange af dem nægter selv at rejse ud, og en hel del af dem går formentlig under jorden.

 

Myndighederne har ikke styr på situationen.

 

De afviste burde ikke være her. Men det er de. Illegalt. Det undergraver vores asylsystem.

 

Så mange forsvinder fra radaren

Politiken bringer i dag oplysninger frem, som understreger problemets omfang.

 

Årligt forsvinder hele 1.000 afviste asylansøgere for politiet. Tallet har været markant stigende.

 

I det seneste halvandet år er 1.976 afviste asylansøgere fra forskellige lande forsvundet. Alene blandt somaliere er 351 afviste forsvundet fra myndighedernes radar gennem det seneste halvandet år.

Læs også
Tyskerne er blevet mere kritiske over for asylansøgere – de stoler ikke på dem

 

Politiet har et standardsvar på disse foruroligende tal:

 

”Rigspolitiet kan selvsagt ikke garantere, at alle efterlyste afviste asylansøgere har forladt Danmark. Men det er Rigspolitiets formodning, at størstedelen af udrejst af landet på egen hånd.”

 

Udlændingeminister Inger Støjberg henviser til dette standardsvar fra politiet.

 

”Rigspolitiets formodning”. Der er ingen dokumentation for denne ”formodning”. Ret beset ved man ikke, hvad der er sket med de foruroligende mange, der bare forsvinder.

 

En somalier

Politiken har talt med en af dem, der nu er forsvundet. En 30-årig somalier med midlertidig beskyttelsesstatus, som har været i Danmark i fem år.

 

Læs også
Stramninger var hårdt påkrævet: På blot fire år har asylansøgere kostet samfundet over tretten milliarder kroner

I juni mistede han sin opholdstilladelse og skulle rejse hjem på grund af de forbedrede forhold i Somalia. Men det ville han ikke.

 

I første omgang skulle han flytte til udrejsecenter Sandholm. Men han dukkede aldrig op.

 

”Jeg ved godt, hvad der sker med mig, hvis jeg tager tilbage til Somalia,” lyder hans forblommede begrundelse, som Politiken uden videre tager for gode varer.

 

Det korte af det lange er, at somalieren ikke har lyst til at forlade Danmark eller i hvert fald Europa. Formentlig af en ganske simpel grund: Han lever meget bedre her end i Somalia.

 

Fuldkommen uholdbare tilstande

Dette er menneskeligt forståeligt. Der er utvivlsomt bedre i Danmark end i Somalia. Men det er ødelæggende for vores samfund, hvis vi giver ophold til alle, der kunne tænke sig at blive her.

 

I vores del af Europa er tilstrømningen af asylansøgere faldet betydeligt i forhold til bølgen i 2016-2017. Men den vil stige igen.

Læs også
Ny debat eksploderer: Asylansøgere kan lyve, som det passer dem, uden at blive straffet

 

Samtidig hober der sig stadig flere op, som er blevet afvist. De nægter at forlade vores lande. Og det slipper de ofte af sted med.

 

Det er fuldkommen uholdbare tilstande. Og det kan blive meget værre, når tilstrømningen igen tager til.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…