Lovende dansk forsøg: Gulerødder kan være naturlig ‘kemokur’ mod kræft

Colourbox

Lovende rotteforsøg giver forskerne håb om, at gulerødder kan blive en naturlig “kemokur” mod tarmkræft.

 

Danske forskere mener, de med gulerødder kan gøre store fremskridt i kampen mod tarmkræft.

 

Kræft i tyk- og endetarm er en af de mest udbredte og dødelige kræftformer med cirka 5000 nye tilfælde årligt.

 

Men i forsøg fra Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH) har aktive stoffer fra gulerødder reduceret forstadier til tarmkræft i rotter med helt op til 83 procent.

 

Effekt ved 3-4 gulerødder dagligt

Det er første gang, at det er bevist, at stofferne falcarinol og falcarindiol forebygger kræft i pattedyr på denne måde.

 

– Effekten kan opnås ved daglig indtagelse af tre-fire gulerødder, siger professor Lars Porskjær Christensen fra SDU Biotechnology. Han har i mere end ti år arbejdet med projektet.

 

Kan vi gentage resultaterne i forsøg med mennesker selv med noget lavere succesrate end 83 procent, så er det epokegørende, siger han.

 

Da der i 2014 blev indført screening for 50-75-årige for tarmkræft, var det med håb om at redde blot 150 liv årligt. I dag dør 40-45 procent af sygdommen.

 

– Samtidig er den kirurgiske behandling voldsom med mange invaliderende symptomer, siger Gunnar Baatrup, professor ved SDU og tarmkirurgisk overlæge på OUH, Svendborg.

 

– Desværre er det en sygdom i fortsat vækst. Som følge af vores livsstil og fordi vi lever længere, og den typisk rammer sent.

Læs også
Danmark har markant fremgang i overlevelse efter kræft

 

– Tænk hvis tre daglige gulerødder kunne virke som en slags naturlig kemo uden giftige stoffer men mindske de forstadier i form af polypper, der kan opstå i tarmen, siger han.

 

Findes også i andre grøntsager

De omtalte stoffer findes også i beslægtede grøntsager som knoldselleri, bladselleri og pastinak samt ginseng.

 

Anja Olsen er seniorforsker i blandt andet kost hos Kræftens Bekæmpelse. Hun mener, det er en god ide at få afprøvet resultaterne i kliniske forsøg.

 

Men samtidig advarer hun mod at trække forhastede paralleller fra rotteforsøg til mennesker.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…