Kundby-sagen anket: Den 17-årige Kundby-pige er så farlig, at hun bør idømmes forvaring, mener Statsadvokaten, som nu har anket byrettens dom

Kundby (Google Map)

Hun er alt for farlig til at blive lukket ud i friheden i de næste mange år.

 

Det mener Statsadvokaten i København, som nu har anket den dom på seks år, som Retten i Holbæk den 18. maj idømte Kundby-pigen.

 

To dage tidligere, den 16. maj, havde et enigt nævneting ved Retten i Holbæk kendt hende skyldig i forsøg på terroranslag mod Sydskolen i Fårevejle og den jødiske skole Carolineskolen i København.

 

Henholder sig til Retslægerådets erklæring

Det er statsadvokat Lise-Lotte Nilas fra Statsadvokaten i København, som en pressemeddelelse oplyser, at hun har besluttet at anke strafudmålingen til Østre Landsret.

 

I sin begrundelse for anken henholder Lise-Lotte Nilas sig til Retslægerådets erklæring.

 

”Retslægerådet var klar og tydelig i sin vurdering af, at den 17-årige er så farlig, at hun bør idømmes forvaring. Det var byretten ikke enig i, og derfor ønsker jeg, at vi også får prøvet spørgsmålet ved landsretten,” siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

 

Domstolene er ikke forpligtet til at følge Retslægerådet

Det er Retslægerådet, som til brug for behandlingen af straffesager afgiver udtalelser om, hvorvidt en person er så farlig, at tidsubestemt forvaring er nødvendig.

 

Herefter er det så op til domstolene, om de vil følge Retslægerådets anbefalinger.

 

Ved Retten i Holbæk mente et flertal i nævningetinget således ikke, at der var tilstrækkeligt grundlag for at anvende forvaring.

 

Læs også
To grundlæggende forskellige holdninger til ansvar: Kundby-pigens mor meldte sin datter – Omar Husseins mor anklagede politiet

”Det er helt usædvanligt at tale om forvaring af en 17-årig, men jeg tror, at ingen er i tvivl om, at der også er tale om en helt usædvanlig og alvorlig sag,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

 

Ankesagen bliver nu sendt til Østre Landsret. Det er endnu ikke afgjort, hvornår retten kan behandle sagen.

 

Kundby-sagen kort

Den 12. januar om aftenen tilkaldte pigens mor politiet. Under et malerarbejde fandt moderen, pigens bror og en ven nogle materialer i kælderen, som tilhørte datteren.

 

Der var ifølge TV2 Nyhederne tale om et målebæger, kemikalier og en seddel med ordlyden: ”Jihad, Bomhusvej 18, Carolinaskolen, jødisk 8. februar, tid ukendt. 9-13 – Allah er stor.”

 

Den 13. januar blev pigen anholdt og har siden været varetægtsfængslet

 

Baggrund

I efteråret 2015 fik den dengang 15-årige pige kontakt til flere militante islamister og blev hurtigt radikaliseret.

 

Sin første terroraktion planlagde hun skulle finde sted med et bombeangreb mod Sydskolen i Fårevejle under en gallafest på skolen den 8. januar 2016.

 

Hun havde forinden på internettet fundet bombemanualer til bomben, der skulle indeholde sprængstoffet TATP. Bedre kendt som Satans Mor, da det er meget ustabilt.

 

Hun havde indkøbt brintoverilte samt acetone. Stoffer, der begge indgår i sprængstoffet.

 

Angrebet blev som bekendt aldrig til noget af den grund, at hun ikke nåede at få sin bombe gjort færdiggjort til tiden.

 

Derefter havde hun, som det fremgår af hendes notater, udset sig Carolineskolen i København som sit næste bombemål.

 

Men det blev forhindret ved arrestationen den 12. januar, hvor moderen tilkaldte politiet og den efterfølgende varetægtsfængsling den 13. januar.

 

Og nu skal Østre Landsret altså afgøre, om hun skal ud i friheden efter udstået fængselsstraf, eller om hun skal spærres inde i forvaring på ubestemt tid.

 

Det vil sige enten resten af livet eller indtil en domstol afgør, at det vil være forsvarligt igen at lukke hende ud i friheden.

 

Du kan læse mere om retssagen her:

http://nyheder.tv2.dk/2017-04-19-17-aarig-pige-er-i-retten-for-forsoeg-paa-terror#entry-1338173

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…