Thulesen Dahl vandt, Samuelsen tabte – finansloven er klar, men der venter nye dramatiske opgør om skat og udlændinge

Fredag aften blev finansloven for 2018 forhandlet på plads.

 

Dette er en klar sejr for Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og et lige så klart nederlag for Liberal Alliances leder, udenrigsminister Anders Samuelsen.

 

Men nu skaber Liberal Alliance ny ballade med en bombastisk trussel om at stemme imod regeringens egen finanslov.

 

Kravlede op i højt træ

Dansk Folkeparti erklærer sig tilfredse med, hvad man har opnået i finansloven, blandt andet når det gælder ældre, sundhed, asylpolitik, grænsekontrol og mere politi.

 

Samtidig har partiets fået sin vilje omkring fremgangsmåden i forhandlingerne.

 

Thulesen Dahl har hele vejen igennem krævet, at finansloven skulle gøres færdig først. Derefter kunne man så gå i gang med de to andre aftaler omkring skat og hjemsendelse af udlændinge.

 

Anders Samuelsen krævede modsat, at det hele skulle gøres færdigt på én gang. Nøgleordet for ham var ”samtidighed”.

 

Men Løkke skar igennem. Nu bliver det, som Thulesen Dahl har krævet. I modsætning til Samuelsen var Løkke bevidst om, at regeringen er afhængig af Dansk Folkeparti.

 

Endnu engang var Liberal Alliance kravlet op i et højt træ. Endnu engang måtte partiet foretage en ydmygende tur ned fra træet igen.

 

Fare for kaos, sammenbrud … og Mette Frederiksen?

Læs også
Dansk Folkeparti opruster: Udvalg, der skal skærpe partiets nationalkonservative profil med Martin Henriksen som formand

Forude venter forhandlinger om skat og hjemsendelse af udlændinge. Her vil der komme nye, hårde bataljer. Liberal Alliance er allerede gået i gang med at udstede flere voldsomme trusler.

 

Fredag aften skrev Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen således på Twitter, at han parti ikke vil stemme for finansloven, med mindre en skatteaftale er på plads inden tredjebehandling af finansloven (21. december).

 

I lidt andre vendinger erklærede økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille sig enig.

 

Det er helt uhørt, at et regeringsparti udsteder en sådan trussel mod regeringens egen finanslov.

 

Siger Liberal Alliance nej, ender det i kaos og sammenbrud for regeringen. Det kan sågar bane vejen for Mette Frederiksen.

 

Hjemsendelse af udlændinge

Dansk Folkepartis holdning til en skatteaftale vil afhænge af, hvor meget partiet kan få igennem på udlændingeområdet.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

Forhandlingerne om hjemsendelse af udlændinge er komplicerede.

 

Dansk Folkeparti ønsker, at syriske og andre flygtninge skal sendes hjem, så snart situationen i deres hjemland gør det muligt.

 

Det betyder, at man på et tidspunkt stopper aktiviteterne for at gøre flygtningene til en del af det danske samfund. I stedet skal de forberedes til at leve i deres hjemland, fordi der er blevet fred.

 

Her er tale om en fundamental forandring i dansk udlændingepolitik. En så stor omlægning vil være en krævende opgave. I første omgang skal der lave en politisk aftale, som kan fungere i praksis.

 

Samtidig er der et vanskeligt arbejde med at afklare det juridiske grundlag for hjemsendelserne – herunder forholdet til konventionerne.

 

Skat

Læs også
Dansk Folkeparti stiller krav til ny regering om fast grænsekontrol – det er der meget gode argumenter for

Det kan blive svært at nå i mål med disse ting inden årets udgang. Og Dansk Folkeparti vil under ingen omstændighed lave en aftale om skat, uden at en aftale om hjemsendelser er på plads.

 

I sig selv vil det heller ikke være let at lave en skatteaftale. Dansk Folkeparti vil kun have lettelser i bunden, mens især Liberal Alliance også lægger vægt på lettelser i topskatten.

 

Der ligger stof til meget mere dramatik i den blå lejr. Det er bestemt ikke givet, at man bliver enige. Og det kan under alle omstændigheder holde hårdt at blive færdig inden jul.

 

Hvis det ikke nås, må guderne vide, hvad Liberal Alliance gør.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…