Når Irans ambassadør ikke vil give kvinder hånden, så svigter han danske værdier, mener Folketingets formand.
Det vakte opsigt, da Irans ambassadør i Danmark sidste år valgte at blive væk fra en nytårskur for det diplomatiske korps på Christiansborg.
Den daværende ambassadør, Hamid Bayat, ville ikke give hånd til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard. Og da hun stod fast på, at hun ønskede at trykke hånd med de indbudte gæster, takkede han i sidste ende helt nej til invitationen.
I år kontaktede den nuværende iranske ambassadør i Danmark, Morteza Moradian, således Pia Kjærsgaard forud for årets nytårskur.
Fra ambassaden lød det, at Morteza Moradian gerne ville hilse på Folketingets formand. Men man fastholdt, at han ikke ville give hende hånden.
Det skriver Berlingske onsdag.
Den løsning afviste Pia Kjærsgaard dog – igen.
Det er meget, meget besynderligt, for han er jo en højtstående person. Men de er godt nok ubøjelige, når det kommer til det spørgsmål. Og det er jeg så også, siger hun til avisen.
Ifølge Pia Kjærsgaard skyldes hendes kolde skulder til den iranske ambassadør, at det er vigtigt at stå fast på danske værdier.
– Der er ingen tvivl om, at danskheden er presset. Det er nødvendigt at stå fast på vores værdier, og hvordan vi er som danskere, og jeg synes, der har været alt for meget eftergivenhed i de seneste år, siger hun.
Smuglet ind ad bagdøren
I år nåede man dog til enighed med den iranske ambassade om en alternativ løsning.
Den betød, at Folketingets ledelse, Præsidiet, traditionen tro stillede sig på række i Fællessalen på Christiansborg og gav hånd til de fremmødte ambassadører.
Først efter at denne seance var slut, og Pia Kjærsgaard og de fire andre medlemmer af Præsidiet var gået ind til receptionen, ankom den iranske ambassadør.
Han blev fulgt ind i Fællessalen af en medarbejder fra Folketingets administration. På den måde hilste de to aldrig på hinanden.
SF’s gruppeformand, Jacob Mark, mener, at det er er “helt på sin plads, at Pia Kjærsgaard giver den kolde skulder til Irans ambassadør”.
– Der er ligestilling mellem kønnene i det her land, og det synes jeg, at alle bør respektere. Det gælder også udenlandske diplomater.
– Jeg mener, at mænd, der hænger fast i ideen om ikke at ville give hånd, hænger fast i nogle middelalderlige og undertrykkende værdier, siger Jacob Mark.
Han mener, at det er “almindelig høflighed”, at man følger de traditioner og normer, der er i det land, man befinder sig i:
– Når jeg har været på studieture i for eksempel Jordan, så har jeg da også fulgt de regler og skikke, der eksisterer der, siger Jacob Mark.
Det handler om religion, siger ambassadøren
Irans ambassade uddyber nu, hvorfor ambassadøren ikke vil give hånd til Pia Kjærsgaard.
Når Irans ambassadør i Danmark, Morteza Moradian, ikke vil give hånd til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, så sker det udelukkende ud fra et religiøst koncept.
Den muslimske skik om ikke at have fysisk kontakt med medlemmer af det modsatte køn uden for familien er et rent religiøst koncept og ingen foragt for hverken mænd eller kvinder. Derfor bør det ikke tages som en personlig fornærmelse eller et tegn på manglende respekt, skriver ambassaden i en mail til TV 2.
Pia K. jeg fulgte Irans skikke
Til den seneste nytårskur nåede man frem til den løsning, at den iranske ambassadør først blev fulgt ind i Fællessalen, når Folketingets ledelse, Præsidiet, havde hilst på de andre fremmødte ambassadører.
Om denne løsning har Pia Kjærsgaard udtalt:
– Det er meget, meget besynderligt, for han er jo en højtstående person. Men de er godt nok ubøjelige, når det kommer til det spørgsmål. Og det er jeg så også, sagde hun til Berlingske onsdag.
– Jeg indrettede mig efter forholdene i Iran, selv om det var mig inderligt imod at tage et sjal om mit hoved, når jeg skulle færdes offentligt, men det gjorde jeg, for det gør man i Iran. Og i Danmark giver man altså hånd – både til mænd og kvinder, så det bliver den iranske ambassadør også nødt til at følge, hvis han vil mødes med mig, uddyber Pia Kjærsgaard over for TV 2.
I begrundelsen for situationen skriver ambassaden nu:
– Det kan også tolkes som en form for respekt for den anden person ved at anerkende, at ingen har ret til at røre ved dem bortset fra deres nærmeste. Det er vigtigt at påpege, at muslimer i denne sag ikke skelner mellem muslimske og ikke-muslimske mennesker, og spørgsmålet er det samme for muslimske kvinder, som det er for mænd.
Ambassaden understreger derudover, at det på ingen måde må tolkes som et tegn på manglende respekt for danske værdier, når muslimer nægter at give hånd til det modsatte køn:
– Vi anser danske værdier for at være prisværdige principper såsom respekt for individuel frihed, demokrati, ligestilling, lige muligheder, religionsfrihed, kulturel mangfoldighed og individuelle rettigheder, herunder også retten til at give hånd eller ej.
I sit svar til TV 2 slutter ambassaden med at fremhæve, at princippet om kulturel mangfoldighed er blevet anerkendt af FN, og at generalforsamlingen 17. december 2015 vedtog en resolution herom. Dengang sad Mogens Lykketoft som formand for generalforsamlingen.
/ritzau/