Gonoré breder sig voldsomt i Danmark – nu bliver kvinder også ramt

Colourbox

Kønssygdomme er IKKE på retur. Det har ellers været en almindelig antagelse.

 

Men det er bestemt ikke tilfældet med gonoré.

 

Tværtimod er antallet af gonoré-tilfælde er femdoblet på fire år. Det skriver TV2 22.3 /TV2 NEWS.

 

Tallet er steget meget markant, fra 498  registrerede tilfælde i 2011 til 2735 tilfælde i 2015. Det er en femdobling i løbet af bare fire år.

 

Samtidigt er gonoré i langt højere grad blevet en sygdom, der også rammer kvinder. Tilbage i 2011 ramte kun 20 procent af de 498 tilfælde kvinder. I 2015 var det samlede antal tilfælde altså fem gange så højt, og 41 procent af tilfældene ramte nu kvinder. Det skriver TV2 på sin hjemmeside.

 

Mere bange for graviditet

Susan Cowan, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut, siger, at det skyldes, at kvinder i dag er mere bange for at blive gravide end de er for at få en kønssygdom.

 

Helle Kiellberg, der er speciallæge på Klinik for Kønssygdomme på Bispebjerg Hospital, kalder det en meget alvorlig udvikling. Klinikken behandler en stor del af de danske tilfælde, og tal fra Bispebjerg viser, at den eksplosive stigning er fortsat i 2016 og de første måneder af 2017. (TV2)

 

– Jeg er meget bekymret for udviklingen, og jeg vil gerne råbe folk op. Det er vigtigt, at folk fortsat oplyses om risici ved usikker sex, herunder usikker oralsex, og at den enkelte påtager sig et ansvar for ikke at pådrage sig eller føre gonoré eller andre kønssygdomme videre. Men der er også behov for at politikerne fokuserer på området, siger hun.

 

Hun er især bekymret over, at man flere steder i verden har oplevet, at gonokok-bakterien har udviklet resistens mod den medicin, der normalt bruges. Også herhjemme har man oplevet det første tilfælde af resistens.

 

– Det er essentielt, at der sættes ind med oplysningskampagner for at få stoppet denne udvikling vi ser i stigningen af gonoré tilfælde i Danmark, siger hun.

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…