Franske politikere lærer, at når det gælder moral, skal man ikke kaste sten fra glashuse

Emmanuel og Birgitte Marcron (Skærmprint You Tube)

PARIS: Det er godt med moral, men det er ikke nødvendigvis dobbelt så godt med dobbelmoral. Det har formanden for det franske parti Modem (Mouvement Democratique) Francois Bayrou måttet sande . Ja, selv den succesrige præsident Emmanuel Macron registrerer et dyk i folkegunst, efter at en jordskredssejr sikrede ham absolut flertal i Nationalforsamlingen.

 

Francois Bayrou har tre gange stillet op som kandidat til præsidentvalg, men aldrig opnået mere end tre-fire procent af stemmerne. Han lagde sig ud med præsident Nicolas Sarkozy, da han trods sin plads i centrum-højre anbefalede at stemme på socialisten Francois Hollande til præsidentvalget i 2012.

 

Bayrou på den høje hest

Ingen gik så hårdt i rette med Francois Fillon, da Le Canard Enchainé afslørede, at han lønnede hustru og børn for tvivlsomt sekretærarbejde. Det gav ikke Bayrou udelt sympati hos borgerlige vælgere, der opfattede hans kritik som hyklerisk. Men han fik langt om længe vind i sejlene, da han tilbød Emmanuel Macron en alliance.

 

Macron slog henrykt til, for på det tidspunkt havde han ikke noget program og knap nok et parti, men kun slagordet En Marche (Fremad). Det lokkede yderligere, at Bayrou stillede samarbejde om morallove i udsigt.

 

Da Macron vandt sin jordskredsejr med 350 pladser i Nationalforsamlingen, opnåede Bayrou sin hidstil største succes med 42 pladser. Macron glemte ikke, hvad han skyldte ham, men gjorde ham til justitsminister, og Bayrou gik ufortrødent i gang med at udarbejde de love, som skulle sikre, at ingen tog ved lære af Fillons misbrug af offentlige midler. Og Modem fik to andre ministerposter.

 

En grim afsløring

Så meget desto større var choket, da det blev afsløret, at Modems medlemmer af Europaparlamentet havde fiktive hjælpere, hvis lønninger gik til partikassen. Forsvarsminister Sylvie Goulard gik omgående af for at stå frit til at forsvare sin ære og tøvende trådte også Francois Bayrou og hans højrehånd, Europa-minister Marielle de Sarnez ud af regeringen.
Det var skæbnens ironi, at det igen var Le Canard Enchainé, der afslørede den tvivlsomme moral. Så fik Bayrou lært, hvor forsigtig man skal være med at kaste sten fra et glashus.

 

I dag ligger årtiers politisk stræben i ruiner. Tilbage har Bayrou kun at være borgmester i Pau, den svenske Bernadotte-kongefamilies hjemstavn.

 

Macron i modvind
Men hvorfor oplever præsident Emmanuel Macron en rekordstor nedtur på ti-tolv procent i meningsmålingerne?

 

Det er igen det med moral og dobbeltmoral. Vælgerne har det ikke så godt med, at han vil beskære antallet af deputerede og offenligt ansatte samtidig med, at han lader sin kone Brigitte Macron rykke ind i flere kontorer i Elysées palæet. Foreløbig har førstedamen fået en stab på syv fastansatte rådgivere og sekrærer, selv om begrebet førstedame slet ikke findes i fransk lov.

 

Desuden lagde han sig ud med militæret ved at bebude nedskæring af forsvarsbudgettet, selv om franske soldater sendes på kostbare og risikable opgaver i Mali og Irak. Og Macrons førsteminister Edouard Philippe truer skatteborgere og husejere med nye udskrivninger for at rette op på det underskud, Francois Hollande efterlod sig efter fem år som præsident.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…