Fra vært til vicevært: Theresa Mays dage som regeringsleder er talte

Hvis man vil forstå ændringen i premierminister Theresa Mays position efter valget i Storbritannien, må man forstille sig en ejer af en boligblok, der går fallit med sit ejendomsselskab og herefter må ernære sig som lønnet vicevært i sin tidligere ejendom.

 

May tabte sit komfortable flertal og må nu hutle sig igennem med en kludetæpperegering, der kun kan præstere et flertal i parlamentet ved hjælp af 10 nordirske mandater. Det er en uholdbar parlamentarisk position, som vist kun Lars Løkke vil misunde hende.

 

De unge vælgere svigtede Theresa May

Det var ellers fornuftigt nok af Theresa May at udskrive valg. Hun ønskede ikke at være britisk leder på forgængerens mandater, men søgte et bredt og robust folkeligt mandat til løsningen af de to største problemer, der har ramt Storbritannien siden anden verdenskrig: den islamiske terror og udmeldelsen af EU.

 

Desværre førte May en særdeles ringe valgkamp, hvor hun end ikke ville stille op til den sædvanlige tv-duel med oppositionens leder, Jeremy Corbin, der ellers ikke anses for en politisk kongeørn. Han er i virkeligheden en neo-marxistisk aktivist og provokatør, der ofte sammenlignes med Venezuelas Hugo Chavez, der blev verdensberømt på at køre sit land i sænk til trods for Venezuelas enorme olierigdomme.

 

Hertil kom den uforudsete faktor, at det unge England stemte rødt i protest mod Brexit, hvor de ældre stemte England ud af EU og de unge stemte for at blive i Unionen. Theresa May havde håbet på, at en overbevisende valgsejr ville medføre en udskiftning i det konservative parti til fordel for en mere progressiv sammensætning af parlamentsmedlemmer, der loyalt ville støtte hendes Brexit-strategi.

 

Et meget sammensat parti

Det skete ikke, og hun må fortsat slås med en uforsonlig anti-EU fløj, der ønsker en britisk handelspolitik som i imperiets gyldne tider under dronning Victoria. Det britiske konservative parti er ikke en homogen størrelse som sit lille danske søsterparti. Det er en frugtsalat af alle slags politiske holdninger i det borgerlige spektrum.

 

Man skal forestille sig, at partiet Venstre fusionerede med alle Folketingets blå partier samt Nye Borgerlige, hvis man vil forstå strukturen i det britiske konservative parti. I det nye parlament er Theresa May anbragt i en ulidelig klemme mellem sit eget sure parti på den ene side og en forbitret og hævngerrig EU-kommission på den anden.

 

Et hævngerrigt EU – men støtte fra industrielle sværvægtere

Kommissionens formand Jean-Claude Juncker har som bekendt udtalt, at når man har idømt Storbritannien en dummebøde på 450 milliarder danske kroner i udmeldelsesgebyr, er det ikke så meget for at straffe briterne, men mere for at skræmme andre medlemsstater, der også kunne overveje en exit.

 

Der er ikke noget, der tyder på, at den politisk svage regering i London kan forhandle sig frem til et gunstigt Brexit-resultat inde for den fastsatte tidsfrist.

 

Der er dog hjælp og støtte på vej. Den europæiske storindustri ønsker absolut ikke et afpillet og forarmet Storbritannien, men arbejder for en afbalanceret løsning, der styrker den britiske økonomi og internationale købekraft.

 

Det er sværvægtere som Thyssen-Krupp, Bayer, Airbus, Solvay og Philips, der venter i kulissen på at gøre deres indflydelse gældende. Hertil kommer, at EU’s nuværende struktur er i opløsning og vil med tiden blive erstattet af en moderne model, der består af en letvægts- politisk føderation omfattende nogle få Euro-lande og også et indre EU-marked for de medlemsstater, der ikke ønsker et integreret politisk samarbejde, men kun et markedsøkonomisk fællesskab. Det betyder et farvel til både EU-kommissionen og EU-parlamentet.

 

Juncker & Co sidder derfor ikke i en magtposition, der tillader gennemførelsen af den benhårde afstraffelse af Storbritannien, der ellers var lagt op til.

 

Men for Theresa May personligt er løbet kørt. Hun er nu degraderet til timelønnet vicevært i den britiske regering og må forvente en fyreseddel, inden året er forbi.

 

Asger Aamund

Del på Facebook