Finansminister Kristian Jensen graver sin egen grav med håndteringen af forhandlingerne om finansloven

Kristian Jensen (Foto:Venstre)

Tirsdag middag sagde Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, at sammenkædningen af finansloven og skattelettelser burde opgives.

 

Hans begrundelse var, at man simpelt hen ikke kan nå at forhandle begge dele på plads, så finansloven kan vedtages i tide.

 

Efter nogen tavshed kom finansminister Kristian Jensen med et svar, der overraskede mange. Han insisterede på, at finanslov og skatteforhandlinger skulle klares samtidig.

 

Macho-muskler

Det er temmelig uigennemskueligt, hvad Kristian Jensen vil med denne melding.

 

Han føler tydeligvis et behov for at vise macho-muskler. Men intet tyder på, at det vil få Kristian Thulesen Dahl til at indgå en samlet aftale, der også omfatter skattelettelser.

 

Kristian Jensens adfærd i denne situation virker ikke særlig rationel. Finansministeren graver sin egen grav med håndteringen af forhandlingerne om finansloven.

 

Udlændingepolitik

Kristian Thulesen Dahl vil givetvis komme, når han bliver indkaldt til møde i Finansministeriet.

 

Man når han går ud ad døren, vil han fortsat afvise en skatteaftale nu.

 

DF-formanden mener med god grund, at der vil komme uholdbare forsinkelser af finansloven, hvis man også skal have forhandlet skattelettelser på plads. Men det er ikke bare det.

 

Læs også
Kristian Jensen stak piben ind – men krigen i Venstre kan brage løs igen, fordi Løkke vil gøre op med arven fra Fogh

For Thulesen Dahl er det også helt utænkeligt at lave en skatteaftale, uden at der samtidig foreligger meget store indrømmelser til Dansk Folkeparti i udlændingepolitikken, specielt hjemsendelse af syriske flygtninge.

 

Men Kristian Jensen har intet haft at tilbyde i den retning. Han har tilsyneladende fra starten fuldstændig undervurderet udlændingepolitikkens betydning i disse forhandlinger. Utroligt nok.

 

Finansministeren er i det hele taget en mand, der har meget lidt føling med den udlændingepolitiske virkelighed.

 

Vælgernes nej til skattelettelser

Tidnød og udlændingepolitik er to vigtige forklaringer på, at Kristian Thulesen Dahl ikke har i sinde at indgå nogen aftale om skattelettelser i forbindelse med de aktuelle forhandlinger.

 

Men dertil kommer, at Thulesen Dahl under alle omstændigheder er imod skattelettelser her og nu.

 

Det er ikke noget, han og hans parti søger. Samtidig står det mere og mere klart, at vælgerne heller ikke søger det. En meningsmåling viser, at hele to ud af tre vælgere siger nej til skattelettelser (Greens/Børsen).

Læs også
En stemme på Mette Frederiksen vil uundgåeligt være en stemme på en svagere udlændingepolitik

 

Det står naturligvis Kristian Jensen frit for at insistere på forhandlinger om skattelettelser. Men han vil formentlig ikke få noget ud af det.

 

Dansk Folkeparti har alle muligheder for at forhindre, at finanslov kombineres med skattelettelser.

 

Partiet kan insistere på at få en lang række ting belyst. Eller man kan bare sige nej – regeringen har jo ikke andre steder at gå hen.

 

”If you are in a hole …”

På engelsk har man en talemåde, der lyder: ”If you are in a hole, stop digging!”.

 

Kristian Jensen er havnet i et hul med sine skattelettelser. Men han insisterer på at grave videre. Måske fordi han skal kunne sige til især Liberal Alliance, at han gjorde alt, hvad han kunne.

 

Læs også
Udsigt til politisk drama om udlændingepolitik mellem Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen

Men han kan ende med et forsmædeligt politisk nederlag. Og arbejdet med finansloven risikerer at blive jasket.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…