Finanslov: På to punkter kommer Lars Løkke nu Dansk Folkeparti i møde – men er det nok?

Forholdet mellem regeringen og Dansk Folkeparti kom i krise, da finansminister Kristian Jensen insisterede på at forhandle finanslov og skattelettelser samtidig.

 

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl havde krævet, at de to ting blev forhandlet hver for sig – sådan at finansloven kom på plads først.

 

Desuden ville DF-formanden have forhandlinger om hjemsendelse af syriske asylansøgere side om side med forhandlingerne om skat.

 

Thulesen Dahl har to grunde til kravet om, at finansloven skal forhandles færdig, inden man slår sømmet i på de andre punkter:

 

For det første vil det gøre forhandlingerne om finansloven alt for tidspressede, hvis man skal afklare de andre ting samtidig.

 

For det andet risikerer Dansk Folkeparti, at dets krav til finansloven drukner i de andre spørgsmål.

 

Melding fra Løkke

Men onsdag formiddag kom en melding fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, der var et forsøg på at komme DF i møde. Han indkalder til et møde i aften for at komme videre.

 

Spørgsmålet er så, om det er nok.

 

Løkke slår fast, at man først skal forhandle finansloven på plads for sig. Sådan, at Dansk Folkeparti får mulighed for at sætte tydelige aftryk på finansloven i nogenlunde ro og orden.

 

Men Løkke føjer til, at de store politiske emner jo griber ind i hinanden. Her nævner han fire hovedpunkter:

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

 

Finanslov. Forsvar. Skattereform. Og udlændingepolitik, specielt hjemsendelse af flygtninge.

 

Han foreslår så, at man i første omgang bliver enige om finansloven. Men sideløbende kan man sætte gang i drøftelserne på de andre punkter.

 

Når finansloven så ligger fast, kan man gøre arbejdet færdig på de andre punkter.

 

Statsministerens ambition er tilsyneladende, at også de andre punkter kan gøres færdige inden jul. Men finansloven skal ikke vente på, at man faktisk bliver færdig på de andre punkter.

 

Så Thulesen Dahl kan under alle omstændigheder få finansloven på plads, og så må man se med resten.

 

Sprængstof

Læs også
Kristian Jensen stak piben ind – men krigen i Venstre kan brage løs igen, fordi Løkke vil gøre op med arven fra Fogh

Løkkes forslag gør det under alle omstændigheder lettere for regeringen og Dansk Folkeparti at finde hinanden – sammenlignet med Kristian Jensens mere krigeriske melding.

 

Men der er stadig masser af sprængstof i drøftelserne mellem de to parter.

 

Der kan jo opstå problemer i forbindelse med finansloven. Men først og fremmest kan der blive vanskeligheder med skattelettelser og hjemsendelse af syriske asylansøgere.

 

Hjemsendelse

Løkke erklærede sig enig i, at man skal være indstillet på at sende mennesker på midlertidigt ophold tilbage til deres hjemland, når forholdene dernede tillader det. Aktuelt er der især tale om syrere.

 

Men der er foreløbig tale om en meget generel og uforpligtende melding.

 

Det står helt åbent, om regeringen vil komme Dansk Folkeparti så meget i møde her, at der kan laves et kompromis, som fungerer i praksis.

Læs også
Lars Løkke har skabt mismod hos de blå og glæde hos de radikale

 

Skattelettelser

Når det gælder skattelettelser, betonede Løkke lettelser i bunden, for folk med små arbejdsindkomster. Det var givetvis også tænkt som en imødekommelse af Dansk Folkeparti.

 

Men Dansk Folkeparti er imod, at der overhovedet gives lettelser i toppen. Kan regeringen enes om at acceptere det?

 

Og nok så væsentligt: Dansk Folkeparti føler generelt ikke nogen trang til at bruge pengene på skattelettelser. Man vil hellere bruge dem på velfærd.

 

Thulesen Dahls appetit på skattelettelser er næppe blevet større af en aktuel meningsmåling, hvor to ud af tre vælgere går imod skattelettelser (Greens/Børsen).

 

Samtidig ved han, at socialdemokraterne vil fyre alle kanoner af mod Dansk Folkeparti, hvis partiet går med til skattelettelser. Velfærd frem for skattelettelser er et slogan med stor folkelig opbakning i dag.

 

Læs også
Lars Løkke har reelt opgivet at få blåt flertal – men nu laver han desperat manøvre for at bevare magten på anden vis

Status

Lars Løkke har fået løst op for den totale hårdknude, som forholdet mellem regeringen og Dansk Folkeparti var havnet i.

 

Men det er stadig umuligt at vurdere, om de to parter kan indgå forlig om både finanslov og de andre store punkter. 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…