Da finansminister Kristian Jensen stod i spidsen for forhandlingerne om finansloven, insisterede han på, at finanslov og skattereform skulle forhandles samtidig.
Det protesterede Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl over. Han ville have finansloven på plads først som en hastesag – og så kunne man forhandle skat og hjemsendelse af flygtninge bagefter.
Denne strid endte med, at Kristian Jensen blev sat fra bestillingen som leder af forhandlingerne. Statsminister Lars Løkke Rasmussen satte sig selv for bordenden.
Nu regnede Thulesen Dahl med, at regeringen havde accepteret at klare finansloven først og så vente med resten til bagefter.
Men efter de første forhandlinger onsdag aften slog DF-formanden fast, at også Lars Løkke ville klare alle emnerne på én gang. Det er Dansk Folkeparti meget utilfreds med.
Dermed kan parterne ende i en ny nervekrig, som i værste fald kan vælte spillet omkring finansloven.
Stridens kerne
Set udefra kan det virke som en mærkelig strid. Men der ligger noget større i den:
Regeringen vil sammenkæde finanslov og skat, fordi den tror, at man lettere kan lokke Thulesen Dahl med på skattelettelser, når det hele diskuteres under ét. Især Liberal Alliance ønsker dette.
Omvendt mener Dansk Folkeparti, at man skal forhandle skattelettelser og hjemsendelse af flygtninge adskilt fra finansloven. For så bliver partiet ikke presset til at slå af på sine krav for få finansloven færdig.
Finansloven ”skal ikke tages som gidsel”, som Thulesen Dahl udtrykker det.
Så han vil have finansloven klar hen over weekenden. Bagefter gør man så skat og hjemsendelser færdig.
Da Løkke overtog tøjlerne i forhandlingerne onsdag, nævnte han, at diskussionen om de forskellige emner måtte være forbundet i et eller andet omfang.
Men nu ser det ud til, at Løkke går langt videre i en sammenkædning, end Thulesen Dahl havde forestillet sig.
DF-formanden mener, at regeringen stadig prøver at køre det hele sammen – uden at sige det direkte – og det protesterer han mod.
Dansk Folkeparti bliver ved bordet, men …
Dansk Folkepartis utilfredshed vil ikke føre til, at de går deres vej fra forhandlingerne.
Men de kan gøre to andre ting:
De kan insistere på, at finansloven gøres klar i løbet af de nærmeste dage, så den kan ligge der på mandag.
Og de kan tage sig god tid med at drøfte de to andre hovedspørgsmål, skat og hjemsendelse af flygtninge.
Især når det gælder hjemsendelse af flygtninge, som er en kompliceret affære, har Dansk Folkeparti meget at spørge ind til. Det kan meget vel trække langt ud over, hvad der er holdbart i forhold til finansloven.
Nervekrig øger risiko
Det står ikke i Kristian Thulesen Dahls magt at diktere, hvordan forhandlingerne bliver ledet.
Men det står i hans magt at gå så langt i den nervekrig, som Løkke har sat i gang, at regeringen til sidst presses til at afslutte finansloven separat.
Denne nervekrig øger risikoen for, at læsset vælter under forhandlingerne.
Det vil kunne undgås, hvis man afslutter finansloven i ekspresfart – og så bagefter forhandler mere grundigt om hjemsendelser og skat.