Filmanmeldelse “EN FRYGTELIG KVINDE”: En film til tiden  

***** 5 stjerner ud af 6

 

Lad mig (an)melde klart ud: Komediedramaet EN FRYGTELIG KVINDE er – sørgeligt nok! – ramt på kornet.  Den gode nyhed er, at det er den anden danske film, der inden for få måneder bliver drysset til med 5 stjerner ud af 6. Absolut lovende for dansk films fremtid.

  

Bag filmen står brødrene Christian og Mads Tafdrup. Begge har bidraget til manuskriptet, og instruktøren Christian Tafdrup er bl.a. kendt for spillefilmsdebuten ”Forældre” (2016), der indbragte ham en Robert- og Bodil-statuette.  

 

Handling

Rasmus (Anders Juul) lever det frie pelsjæger-singleliv med sprut, fest, farver og skiftende damer. Men så dukker Marie (Amanda Collin) op – køn, tjekket, charmerende og sexet. Er hun kvinden, der skal være den eneste ene?   

 

Ja, det skal Marie, der har en bachelor i kunsthistorie, og hun flytter ind i Anders’ lejlighed, der bærer tydeligt præg af en afslappet ungkarletilværelse.

 

Den manglende orden og æstetik tager Marie fra dag 1 fat på at råde bod på, og skridt for skridt tiltager hun sig stadig mere plads – både i overført og bogstavelig betydning.

  

Anders har svært ved at finde sine ben i Maries raffinerede manipulationer og bliver stadig mere i tvivl om, hvem han er, og hvad han selv vil. Bedstevennen er ikke til meget hjælp, og det samme gælder den resterende mandegruppe, der tilsyneladende også bliver trukket rundt ved næsen af deres koner og kærester.

 

Brødrene Tafdrups egne oplevelser

Ifølge pressematerialet er manuskriptet til ”En frygtelig kvinde” skrevet med inspiration fra brødrene Tafdrups egne oplevelser af kvinders dominans i parforholdet. Filmen er så god, at instruktøren skal have spalteplads med sine refleksioner:  

 

”Jeg har lavet en film om en frygtelig kvinde. Som hun ser ud gennem mandens øjne. Det begyndte med mine dagbogsnotater over frygtelige ekskærester og en indsigt i, hvor urimelige de har været mod mig. Så så jeg Edward Munchs billeder, han havde også haft det temmelig svært med kvinder. Så hørte jeg en masse hip-hop tekster. De skældte også altid ud på kvinder. Og da jeg begyndte at tale med andre mænd om deres forhold, fandt jeg ud af, at vi alle sammen har det ens. Kvinder gør os ulykkelige.

  

Det handler om hverdagsterrorisme og om at overleve kvinder uden at blive kastreret af dem. Det er ikke fordi, jeg hader kvinder. Det er kun fordi, jeg har brugt de seneste 25 år på at finde ud af dem. Og det kan jeg ikke. Jeg håber, at denne film vil virke underholdende og genkendelig for begge køn, og at alle kan spejle deres egne oplevelser i filmen. Jeg håber, at der er noget at grine af og noget at tale om.”

 

Det moderne parforhold set igennem mandens øjne

Hovedtemaet: Det frygtelige, kvinder kan gøre mod mænd i et moderne parforhold – er set alene igennem mandens øjne. Det sker for sjældent og er derfor velgørende. Især fordi valget af genre er helt rigtigt. Mens vi sørger over det svære parløb, kan vi le hjerteligt af idiotien og paradokserne i (kvinders) adfærd og magtudøvelse.

 

Med det sagt, så er Rasmus konfliktsky. Det er fint at være sød, samarbejdsvillig og ordentlig – og det ER han – men eftergivenheden bliver også den nemme og bekvemme løsning, når behov, interesser og prioriteringer skal afstemmes.

  

Jeg kan ikke have været den eneste m/k, der undervejs igen og igen håbede på, at Rasmus for pokker ville sætte foden ned.  Hvilket i virkeligheden er hvad Marie – bevidst eller ubevidst? – efterstræber.

 

En film til tiden med en indirekte manual målrettet mod unge og yngre mænd. Men også et lidet flatterende spejl holdt op for det stærke køn på vores breddegrader: Kvinderne. I hvert fald de veluddannede og (økonomisk) uafhængige af slagsen.   

    

  • Medvirkende: Anders Juul, Amanda Collin, Rasmus Hammerich m.fl.
  • Instruktør: Christian Tafdrup
  • Manus: Christian Tafdrup & Mads Tafdrup
  • Premieredato: Mandag d. 25. december  

 

Del på Facebook