Fillon kalder indkaldelse til forhør for politisk mordforsøg og opgiver ikke sit kandidatur for at blive valgt til præsident

PARIS: Francois Fillon, den republikanske favorit til at blive valgt til Frankrigs næste præsident , blev i går indkaldt til afhøring  i retten overfor tre nyudpegede dommere.

 

Det fik ham til at reagere skarpt ved at betegne indkaldelsen som politisk mord.

 

Han appellerede til vælgerne om at gå til modstand mod forsøget på at snigløbe den demokratiske valgproces og garanterede, at han ikke vil vige en hårsbred, men stå fast på sit kandidatur.

 

Omstændighederne ved indkaldelsen til retslig afhøring er så specielle, at Fillon ikke savnede opbakning fra sin støttegruppe i det republikanske parti og fra den tidligere præsident Nicolas Sarkozy, der lovede at stå bag ham.

 

Der gik kun fjorten dage fra valget af tre dommere blev offentliggjort i pressen til indkaldelsen, men Fillon og hans sagfører blev ikke orienteret om sagsakterne. Der var imidlertid kun tale om en politirapport, men ikke fremlæggelse af en juridisk sagsakt.

 

Indkaldelsen blev dateret til 15. marts, hvad Fillon tog som en ekstra udfordring.

 

Ikke fordi den historisk kyndige kandidat var klar over, at det var datoen for de sammensvornes drab på Cæsar, men fordi det meget strategisk var to dage før den endelige godkendelse af valgets kandidater med  lovfæstet  opbakning fra folkevalgte borgmestre.

 

Det kunne ses som et sidste desperat forsøg på at spænde ben for Fillons chancer for at blive opstillet. Men den socialistiske regerings justitsminister Jean Jacques Uruvas afviste Fillons tale om politisk mord som en utilbørlig kritik af politi og dommere.

 

Fillon meddelte, at han ville møde op i retten af respekt for Frankrigs institutioner, men at han ikke indstillede sin valgkamp.

 

– Jeg fortsætter med fornyet styrke for at bremse forsøget på at snigløbe mit kandidatur, og jeg opfordrer direkte  vælgerne om ikke at lade sig narre, men bruge deres ret til at stemme i et demokratisk frit præsidentvalg.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Frafald i rækkerne

Helt kan Fillon ikke undgå frafald i de borgerlige rækker.

 

Partifællen Bruno le Maire vil forlade støttegruppen i protest mod Fillons skarpe reaktion. Jeg forstår hans sindsbevægelse, men ikke hans ordvalg, siger han.

 

Det mindre borgerlige parti, CDI, tidligere præsident Valery Giscard d’Estaings parti, lægger officielt luft til  Fillons parti Les Républicains efter Fillons stærke reaktion.

 

Ikke overraskende går rivalerne også i kødet på Fillon. Emmanuel Macron opfordrer ham til at dæmpe sig og lade retten gå sin gang. Det samme siger socialisten Benoit Hamon.

 

Mere forunderligt er det, at kommunisten Jean-Luc Melanchon på den yderste venstrefløj beklager forsøget på at fratage en større vælgergruppe deres kandidat.

 

Iøvrigt viser gårsdagens meningsmålinger, at Macron ikke har megen glæde af støtten fra Francois Bayrou, der er gået i alliance med ham efter tre forgæves forsøg på selv at blive valgt til præsident.

Læs også
”De kalder os hvide svin”

 

Marine Le Pen får 25,5  pct opbakning, en lille tilbagegang, Macron 24 pct, Fillon 21 pct (før de harmfulde redaktioner havde slået igennem)og Hamon 16 pct.

 

En outsider i valgkampen, Nicolas Dupont-Aignon, som kun får to procent tilslutning i meningsmålingerne, forsøger at fiske i rørte vande og opfordrer Fillons vælgere til at overgå til hans liste.

 

Et sådant frafald er næppe sandsynligt. På søndag vil en større sympatidemonstration på Trocadero i Paris vise, at Fillon ikke har anglet forgæves efter vælgeropbakning.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…