Fagbosser ønsker politisk indblanding i lønforhandlinger

Politikerne bør afsætte penge til at udjævne offentligt ansatte kvinders lønefterslæb, mener flere fagforbund.

 

En række fagforbund sender nu en usædvanlig appel til samtlige medlemmer af Folketinget om at gribe ind i de forestående overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte.

 

Det skriver avisen.dk.

 

Det sker, for at få politikerne til at afsætte en økonomisk pulje til fordeling blandt kvindedominerede grupper i den offentlige sektor, der sammenlignet med mandedominerede grupper har et lønefterslæb.

 

– Det vil være i hele Danmarks interesse, at vi får lagt det kønsbestemte arbejdsmarked bag os, står der i brevet, som folketingsmedlemmerne modtager mandag.

 

Afsenderne er FOA, Bupl, Socialpædagogernes Landsforbund og Sundhedskartellet, der repræsenterer Dansk Sygeplejeråd og ti andre fagforbund.

 

Ifølge fagforbundene er der konstateret lønforskelle på 10, 20 og 30 procent, når man sammenligner lønnen i fag med samme uddannelseslængde på udvalgte kvinde- og mandeområder.

 

Dennis Kristensen, formand for FOA, er blandt de faglige ledere, der mener, at politikerne må medvirke til at udjævne løngabet.

 

– I dag har vi nogle fuldstændig forskruede opfattelser af, hvad der er værdi i samfundet. Vi får ikke løst ligelønsproblemet, hvis der ikke er en ekstraordinær pose penge at forhandle for denne gang, siger Dennis Kristensen.

 

Normalt hylder arbejdsmarkedets parter ellers princippet om at løse problemerne selv uden politisk indblanding.

 

Men ifølge Sundhedskartellets formand, Grete Christensen, er politikernes håndsrækning nødvendig nu, fordi det i realiteten ikke er muligt for organisationerne at løse ligelønsproblemet ved forhandlingsbordet.

Læs også
Partierne forhandler om tidligere pension til nedslidte – samtidig er antallet af pensionister i fuld beskæftigelse steget til det dobbelte

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…