Østrig har fået en regering bestående af de konservative (Neue Volkspartei) og den indvandringskritiske højrefløj (Frihedspartiet).
Danske medier har især hæftet sig ved, at Frihedspartiet er kommet i regering. Men den unge konservative kansler, Sebastian Kurz, er det mest interessante ved den ny regering.
Med Kurz stiller et af Europas traditionelle borgerlige partier sig i spidsen for det folkelige oprør mod den politiske korrekthed, som ruller hen over Europa.
Denne folkelige bevægelse er ikke længere bare en protestbevægelse. Den bevæger sig med stor kraft ind i det etablerede politiske system.
Danmark som forløber
Danmark har været en forløber for det, der nu sker i Østrig.
Dansk Folkeparti er repræsentant for det folkelige opgør. Men i modsætning til andre lande har partiet for længst etableret sig som en stærk og ansvarlig parlamentarisk kraft.
Partiet har i årevis samarbejdet med Venstre-ledede regeringer. Noget lignende kan fremover ske med en socialdemokratisk ledet regering.
Socialdemokratiet i Danmark er nemlig også forud for sine søsterpartier i Europa.
Men Danmark har ikke nogen Sebastian Kurz. Lars Løkke har ikke bevæget sig så langt som den ny østrigske kansler.
De aktuelle politiske forhandlinger vil vise, om han er parat til at tage skridt i Kurz’ retning, når det gælder udlændingepolitikken.
Repræsentant for ”en ny generation af borgerlige politikere”
Men Kurz hilses velkommen af andre etablerede borgerlige kræfter. Det gælder for eksempel Angela Merkels søsterparti CSU fra Bayern.
Dette partis gruppeformand i den bayerske landdag, Alexander Dobrindt, siger: ”Med Sebastian Kurz har Bayern og Tyskland en ny forbundsfælle i Europa.”
Formanden for den konservative gruppe i Europa-Parlamentet, Manfred Weber (CSU), betragter Kurz som repræsentant for ”en ny generation af borgerlige politikere i Europa”.
Kan ramme Merkels autoritet i EU
Kurz-effekten kan forandre EU.
En række østeuropæiske lande er gået til kamp mod den politiske korrekte udlændingepolitik. Det gælder frem for alt de såkaldte Visegrad-lande: Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn.
Disse lande insisterer på at føre deres egen meget stramme udlændingepolitik.
De nægter at bøje sig for Angela Merkel og de andre kræfter, der taler om at fordele migranterne mellem landene i stedet for at bremse kraftigt op for tilstrømningen.
For østeuropæerne er Sebastian Kurz en meget vigtig partner. Samarbejdet mellem dem viste sin styrke, da de formåede at lukke den såkaldte Balkan-rute for migranter i begyndelsen af 2016.
Alliancen mellem den nye Kurz-regering og østeuropæerne kan rokke kraftigt ved Merkels autoritet i EU, når det gælder udlændingepolitik.
Skrantende socialdemokrater
Formentlig vil Merkel blive yderligere svækket af en ny koalition med de skrantende socialdemokrater i SPD, under ledelse af den håbløse Martin Schulz.
Schulz minder i udlændingepolitikken om de danske socialdemokrater for 15-20 år siden.
Et folkeligt opgør med den politiske korrekthed ruller hen over Europa. Et opgør, som Angela Merkel ikke kan kontrollere. Dette opgør har Sebastian Kurz som en nøglefigur.
https://www.welt.de/print/welt_kompakt/article171688166/Oesterreich-Ungarn-ist-wieder-da.html