Filmanmeldelse “The Lost City of Z”: Opdagelsesesrejse i multi-kulti perspektiv

*** 3 stjerner ud af 6

 

THE LOST CITY OF Z er instrueret af James Gray (født 1969). Andre titler i hans instruktør-karriere er The Yards og We Own the Night med Joaquin Phoenix og Mark Wahlberg i hovedroller. The Immigrant (2013) blev nomineret til Guldpalmerne ved 2013 Cannes Film Festival.

 

Grays seneste film bygger på en sand historie om den britiske ingeniør og oberst Percy Fawcett (1867-1925), der blev en legende i sin samtid. Fawcett var ikke bare militærmand, men et alsidigt orienteret og dannet menneske med stor interesse for arkæologi og hang til eventyrlige opdagelsesrejser.

 

I 1925 var Fawcett og hans søn på en fællesekspedition i Brasilien for at finde den sagnomspundne by Z. Ingen af ekspeditionens deltagere vendte tilbage, og det er uvist, hvordan de er kommet af dage.

 

Percy Fawcetts liv og levned med særlig fokus på opdagelsesrejserne er filmens omdrejningspunkt.

 

Handling
Tiden er begyndelsen af det 20. århundrede i Det Britiske imperiums storhedstid. Stedet er i første omgang Irland og England, derpå tilbagevendende Sydamerika i områder placeret på dagens landkort mellem Brasilien, Peru og Bolivia.

 

Omkring 1905, hvor vi møder Percy Fawcett (Charlie Hunnam) første gang, er der endnu uudforskede, ikke-kortlagte egne af jorden. Royal Geographical Society vil gerne gøre noget ved den sag. Fawcett får tilbudt opgaven med at få styr på de ukendte Amazonas-områder. Kun nødtvungent påtager han sig hvervet, der imidlertid vil give ham mulighed for at oprette den familieære, der åbenbart er gået fløjten på grund af en uduelig far.

 

Fra første færd bliver Fawcett imidlertid fascineret af junglen. Og det til trods for at flod og regnskov er ved at tage livet af både ham selv og hans mandskab på grund af sygdomme, sult og dræbende angreb fra de indfødte indianere.

 

Da han på et tidspunkt finder spor af en forsvundet civilisation, er han for alvor solgt. At finde den ældgamle civilisation, døbt Z, bliver nærmest en besættelse, som han ikke slipper resten af sine dage.

 

Ikke bare junglen overlever han i forbindelse med tilbagevendende ekspeditioner, også 1. verdenskrig slipper han levende – og tappert – fra.

 

Hjemme sørger konen, Nina (Sienna Miller) kærligt og generøst for den voksende børneflok.

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

 

Stoffet fejler ikke noget

Som man kan forstå, fejler stoffet bestemt ikke noget – det er fundamentalt spændende i sig selv: Nye, ukendte, eksotiske verdener, og hvad gemmer der sig monstro af mysterier – og farer – om det næste regnskovshjørne og den næste flodkrumning? Det myldrer med smukke naturbilleder, og den ene højdramatiske scene afløser den anden.

 

Alligevel fanger den stort anlagte og sikkert megadyre film ikke rigtigt denne anmelder.

 

Filmen er farvet af et nutidsfilter

”The Lost City of Z” er alt for lang og ujævn i sin opbygning. Først og fremmest skæmmes Fawcetts fabelagtige fortælling af, at instruktøren ikke forspilder nogen lejlighed til med sine hovedpersoner som talerør at komme med politisk korrekte udsagn. Om fx den ædle vilde og om andre civilisationers forrang for den imperialistiske og negative vestlige.
I min optik er filmen for farvet af, at historien fortolkes igennem et nutidsfilter, hvilket desværre får flere scener til at skurre.

 

Længde: 2 timer 21 minutter

  • Medvirkende: Charlie Hunnam, Sienna Miller, Robert Pattinson m.fl.
  • Manus: James Gray efter roman af David Grann
  • Instruktør: James Gray
  • Premieredato: Torsdag d. 10. august

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…