Ny film om den danske arkitekt Bjarke Ingels – verdensberømt kunstner med en vision

***** 5 stjerner ud af 6

 

Få arkitekter bliver virkeligt berømte, men én af dem er Jørgen Utzon – verdenskendt for at have tegnet operaen i Sydney. En af hans store beundrere er den danske arkitekt Bjarke Ingels (født 1974), der selv er ved at opnå stjernestatus. Respekten for Utzon kommer til udtryk i en passage i en ny dokumentarfilm om Ingels, der bærer titlen BIG TIME.

 

Fakta om Bjarke Ingels

Bjarke Ingels har skabt nogle af de mest spektakulære bygningsværker rundt om i hele verden.

 

Han er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole og Escola Tecnica Superior de Arquitectura i Barcelona.

 

Sammen med arkitekten Julien de Smedt starter han i 2001 tegnestuen PLOT, der står bag de prisvindende byggerier Islands Brygge Havnebad, Bjerget, som blev kåret til Verdens Bedste Boliger i 2009, og VM Husene i Ørestaden.

 

I 2006 grundlægger Bjarke Ingels sin egen tegnestue, BIG, som i dag tæller 450 arkitekter, ingeniører m.fl. – og med kontorer i både København, London og New York. Tegnestuen har stået bag bl.a. det sløjfeformede 8TALLET (2010) og Amager Bakke, det kombinerede skibakke/forbrændingsanlæg på Refshaleøen.

 

BIG har endvidere tegnet den danske pavillon til verdensudstillingen EXPO 2010 i Shanghai og Museet for Søfart i Helsingør. I 2010 blev der igangsat et 142 m højt boligbyggeri på Manhattan i New York – et byggeri, der er blevet præmieret for at have redefineret New Yorks skyline.

 

At Bjarke Ingels har opnået bred anerkendelse for sin betydning blev slået fast, da Time Magazine i 2016 udnævnte ham som én af verdens 100 mest indflydelsesrige personer.

 

Arbejdet fylder alt

Den danske instruktør Kaspar Astrup Schröder har fulgt arkitekten gennem fem år i perioden 2011-2016. Selv om en stor del af filmen handler om Ingels’ bygninger og hans arbejdsliv, kommer tilskueren indimellem helt tæt på privatpersonen. Vi møder hans forældre, der bor i en villa i Nordsjælland med en fantastisk udsigt til skov, sø og Øresund. Og ved hjælp af barndomsfotos og -erindringer tegner far, mor og søn et billede af Bjarkes tidlige og formative år.

 

Læs også
Handicap ingen hindring for venskab og et godt liv

Som teenager ønsker Bjarke bare at lave tegneserier, men fremsynede, fornuftige forældre får ham ind på arkitektskolen. Herpå er det gået slag i slag, men bestemt ikke uden sten i skoen. En række sekvenser viser, hvor mange kompromiser Ingels og hans tegnestue er nødt til at gå på, og også hvor stærkt presset er på ham personligt.

 

Arbejdet fylder alt, tapper hans energi, og i et klip reflekterer han over den pris, han har måttet betale: Der har ikke været tid eller overskud til at stifte familie.

 

Midt i et af hans største projekter: At designe og bygge en af de skyskrabere, der skal erstatte de sammenstyrtede tvillingetårne (9/11-2001) – bliver han ramt på sin livsnerve. Han har fået et boldtræ i hovedet, og en scanning viser en uregelmæssighed i hjernen. Konstant hovedpine forhindrer ham i at arbejde mere end en time eller to ad gangen, og fremtiden ser sort ud for hans store og ambitiøse drømme.  Og kan han ikke få lov til at skabe, har tilværelsen ingen mening.

 

Hvad er det for et liv, vi gerne vil leve?

”Big Time” er en virkelig interessant dokumentar, fordi tilskueren får direkte adgang til, hvad der driver en kreativ og original proces fra tanke til realisering. Og ved selvsyn kan konstatere, at succes aldrig er noget, man kommer sovende eller legende til. Bjarke Ingels arbejder altid og hele tiden. Han er ikke ’bare’ arkitekt, men en kunstner drevet af en vision.

 

Han fremtræder som et jordnært og sympatisk menneske, og succesen lader på ingen måde til at være steget ham til hovedet. Instruktøren har i nogle få scener fået lov til at komme meget tæt på, så portrættet af Ingels får nogle flere facetter. Heldigvis ingen glorificering, men det sure med det søde.

 

Jeg synes jo at arkitektur er noget af de mest spændende…

Læs også
Herlig politisk ukorrekt action-komedie – virkelig værd at se

Lad Ingels selv få de sidste ord: ”Jeg synes jo at arkitektur er noget af det mest spændende, man kan arbejde med som menneske, fordi det dybest set handler om, hvordan vi gerne vil indrette rammerne om vores tilværelse. Hvad er det for et liv, vi gerne vil leve. Og hvordan skaber vi de bedst mulige rammer for os selv og hinanden på den begrænsede plads, som vores planet jo er. Men af en eller anden grund er det sjældent lykkedes at fange flertallets opmærksomhed, engagement eller fantasi.”

 

Med denne film er der slået mindst et hul i opmærksomhedsmuren, og såvel instruktør som hovedperson kan kun være tilfreds med resultatet.

 

Længde: 90 minutter

  • Medvirkende: Bjarke Ingels, hans forældre og partnere, Douglas Durst, Larry Silverstein m.fl.
  • Instruktør: Kaspar Astrup Schröder
  • Premieredato: Onsdag d. 26. april & onsdag d. 3. maj

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…