Det rumler i Venstres bagland, og DF skærper kravene til regeringens politik

Foto: Ole Sørensen

Ritzau har foretaget en rundspørge til Venstres kommunalfolk.

 

I alt 292 har svaret på rundspørgen. Den er ikke repræsentativ for hele baglandet, men kan ses som et fingerpeg om stemningen.

 

 

Kritik af regeringen

Løkke får kritik af bagland for det såkaldte uddannelsesloft, den flade boligskat og definition af “dansker”.

 

– Lige nu fejler vi i Venstre.

 

Sådan lød det i vinterferiens sidste dage fra Hernings 44-årige borgmester, Lars Krarup.

 

I et længere interview med Fyens Stiftstidende opstillede han fire punkter, hvor Venstre på Christiansborg “fejler”. Og det kan koste ved kommunalvalget til efteråret, advarede Herning-borgmesteren.

 

Udmeldingen vakte opsigt, fordi Lars Krarup er kendt for at være en af statsminister Lars Løkke Rasmussens mest trofaste støtter.

Flere Venstre-borgmestre udtalte efterfølgende, at Lars Krarups vredesudbrud nok mest var et udtryk for skuffelse over, at Herning i sidste øjeblik gik glip af politiskolen. 

En rundspørge, som Ritzau har foretaget, viser dog, at Lars Krarup ikke er alene med sin kritik.

 

I alt 292 har svaret på rundspørgen. Den er ikke repræsentativ for hele baglandet, men kan ses som et fingerpeg om stemningen.

 

Mere end halvdelen af dem, der har svaret, er enige i Krarups kritik af V-toppens kurs på tre ud af fire konkrete punkter.

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

 

Særligt det såkaldte uddannelsesloft får kritik. Blandt andet fra Venstres formand i Svendborg, Hans Erik Nellegaard.

 

– Uddannelsesloftet virker helt skævt på mig. Vi vil gerne have, at de unge mennesker får sig noget uddannelse. Og jeg møder ikke nogen, der misbruger det system.

 

– Det kan godt være, at der er nogen, der er kommet på en forkert hylde, men så er det kun godt, at de kan skifte hurtigt, siger Hans Erik Nellegaard.

 

Lars Krarup er samlet set bange for, at Venstres kurs vil skade partiet, når der til november skal afholdes kommunalvalg.

 

Det spørgsmål deler de Venstre-folk, der har svaret i to næsten lige store grupper. En af dem, der deler bekymringen er Poul Rosendahl, der erbyrådsmedlem i Varde.

 

– Jeg har det lige som Lars Krarup. Hvis man holder den retning, vi har på nuværende tidspunkt over på Borgen, så vil det blive svært ved kommunalvalget herude i vores små samfund, siger Poul Rosendahl.

Læs også
Kristian Jensen stak piben ind – men krigen i Venstre kan brage løs igen, fordi Løkke vil gøre op med arven fra Fogh

 

Også Jørgen Fink Petersen, der er formand for Venstre i Skagen, deler bekymringen.

 

– Jeg har selv gået på gaden i Frederikshavn for at få folk til at stemme på Venstre. Sidste gang sagde folk, at de havde vores synspunkt, men de kunne ikke lide Lars Løkke. Jeg synes, formanden har gjort det godt siden.

 

– Men de politiske punkter, som Lars Krarup fremdrager, kan komme til at slå os i nakken ved kommunalvalget, siger Jørgen Fink Petersen.

 

Han mener blandt andet, at diskussionen om, hvornår man er dansk ikke hører hjemme i et liberalt parti.

 

– Når man får et dansk pas, så er man dansker. Ellers skal staten lade være med at give dem et dansk pas, siger Jørgen Fink Petersen.

 

Splittede kommunalfolk
V-viceborgmester kalder Lars Krarups kritik “komisk”. Han burde ikke have støttet Løkke i formandsopgøret.
I sine 20 år i kommunalpolitik har viceborgmester og gruppeformand for Venstres i Roskilde Kommune, Bent Jørgensen, aldrig svaret på éneneste baglandsrundspørge. 

Men denne gang kan han ikke lade være. Det er spørgsmålet om, hvorvidt han støtter Herning borgmester Lars Krarups skarpe kritik af Venstre toppens kurs på Christiansborg, der provokerer.

Læs også
Inger Støjberg vraget – både Venstre og Socialdemokratiet glider nu væk fra den stramme udlændingepolitik

 

Bent Jørgensen kalder det “komisk”, at den V-borgmester, som har allerstørst andel i, at Lars Løkke Rasmussen reddede sit politiske liv i formandsopgøret i 2014 nu går ud med så skarp kritik af V-toppen.

 

– Jeg hører til dem, der ønskede at skifte formand i 2014. Det havde været den naturlige udgang på den ballade og opførsel, der var dengang, siger Bent Jørgensen med henvisning til sagen om Lars Løkke Rasmussens køb af tøj for 152.000 kroner på V-medlemmernes regning.

 

– Der var linet op til, at Kristian Jensen skulle overtage. Men det endte som det endte, blandt andet fordi Hernings borgmester gik ind og støttede Lars Løkke, siger Bent Jørgensen og tilføjer:

 

– Frygten dengang var, at vi aldrig ville komme over den tillidskrise, der var skabt. Og det kan du se på målinger, at det er vi aldrig kommet over.

 

– Jeg synes, at Lars Løkke gør det godt som politiker, men han er aldrig kommet sig over det tillidsbrud, der blev skabt. Det er det, vi lider under i dag. Det burde en mand som Lars Krarup have set dengang, når han har den nøglerolle, han har, siger Bent Jørgensen.

 

Han kalder Krarups kritik en “fuldstændigt umotiveret brandbombe, som ingen steder hører hjemme”.

Læs også
Dansk Folkeparti opruster: Udvalg, der skal skærpe partiets nationalkonservative profil med Martin Henriksen som formand

 

– Hvad har han tænkt sig? Skal vi starte et nyt formandsopgør på landsmødet til oktober? En måned før kommunalvalget?

 

– Jeg forstår simpelthen ikke, hvad hans ærinde er. Han er en af de hovedansvarlige for, at Løkke fortsatte dengang. Så må han også stå last og brast med sin formandskandidat, siger Bent Jørgensen.

 

Han er enig i Lars Krarups kritik af uddannelsesloftet, men siger:

 

– Dem, der tabte formandsopgøret, har opført sig meget civiliseret. Man tog balladen, og så har man stået sammen bagefter. Det går Lars Krarup ind og pirker til uden at have et svar på, hvad hans egentlige ærinde er.

 

Bent Jørgensen deler dog Lars Krarups analyse af, at Venstre-toppen på Christiansborg vil koste partiet ved kommunalvalget.

 

– Det er da klart, at det vil skade Venstre, når vi har en formand, som en stor del af befolkningen ikke har tillid til. Men det er ikke det politiske, han falder på i mine øjne. Det er det tillidsbrud, der er skabt.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

– Det tillidsbrud stod lysende klart i 2014, og det er det, vi lider under i dag mere end nogle sager, vi skal bokse igennem i et vanskeligt regeringssamarbejde. Det er der, Lars Krarup går fejl i byen, siger Bent Jørgensen.

 

Dansk Folkeparti tydeliggør sine krav

DF har flere politiske ønsker, hvis regeringen vil have genopbygget det tillidsfulde samarbejde.

 

Hvis regeringen ønsker et stærkt samarbejde med Dansk Folkeparti, skal der emner som mindre fri bevægelighed i EU, en strammere udlændingepolitik, grænsekontrol og flere midler til velfærdssamfundet på dagsordenen.

 

Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, i et interview med Ritzau.

 

Dermed sætter DF-formanden nu ord på den politiske linje, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal slå ind på, hvis han vil have samarbejdet med støttepartiet tilbage i god gænge.

 

– Der er nogle ting, der er vigtige for os. Det er opretholdelsen af vores velfærdssamfund, hvor vi har tillid til hinanden, siger Thulesen Dahl og fortsætter:

 

– Det kræver, at vi træffer nogle beslutninger både i forhold til, at der er nogle penge at bruge i den offentlige sektor, men også i forhold til at vi sikrer os ved grænsen, er skeptiske over for EU og har en stram udlændingepolitik.

 

Ordene fra partiformanden kommer efter en uge, hvor DF har åbnet op for et fremtidigt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

 

Samtidig har regeringens støtteparti meget kontant kritiseret ældreminister Thyra Frank (LA) og transportminister Ole Birk Olesen (LA) for ikke at respektere Folketinget.

 

Det er især VLAK-regeringens mere liberale økonomiske politik, der har været med til at få DF til at søge et tættere samarbejde med Socialdemokratiet, lyder det.

 

– Det er nogle af de ting, der gør, at de kommer lidt længere væk fra det, vi godt kunne tænke os, er realiteterne.

 

– Det gør, at vi intensiverer eksempelvis samarbejdet med Socialdemokratiet. Igennem det har vi mulighed for at presse vores politik igennem på de områder, hvor vi umiddelbart ikke er enige med regeringspartierne, siger Thulesen Dahl.

 

Punkterne, som Kristian Thulesen Dahl ridser op, ligger i tråd med de krav, han stillede til regeringen, da VLAK-regeringen blev dannet i november.

 

Her oplyste Thulesen Dahl, at DF ville kæmpe for fire områder: Strammere indvandringspolitik, mindre EU, hårde straffe til kriminelle og flere penge til kernevelfærden.

 

Søndag slår Thulesen Dahl endegyldigt fast, at Dansk Folkeparti ved næste valg vil pege på Lars Løkke Rasmussen. Samarbejdet med Socialdemokratiet er stadig for nyt til, at DF kan gå i regering med Mette Frederiksen (S):

 

– Vi bestræber os på at have et godt forhold til regeringen, fordi der jo er en række sager, hvor vi kan finde flertal med dem.

 

– Men vi udvider så også vores muligheder rent politisk ved, at vi har et mere tillidsfuldt samarbejde til Socialdemokratiet, siger Kristian Thulesen Dahl.

 

Han betegner det nuværende samarbejdet med VLAK-regeringen sådan:

 

– På mange områder har vi jo et fint samarbejde med regeringen. Vi har også et mangeårigt samarbejde med Venstre.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…