Det blev afsløret, at en syrisk familie brugte reglerne til at springe over i boligkøen – nu ser det ud til at hundredevis af migranter har gjort det samme, med hjælp fra jurastuderende

Foto: Privat

En migrantfamilie har brugt reglerne om familiesammenføring til at opnå asyl. Dermed har de fået et retskrav på en bolig for næsen af 150 danskere i boligkøen.

 

Nu viser det sig, at flere hundrede andre migranter på samme måde har opnået retten til at springe over i boligkøen.

 

Ifølge tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har der over de to sidste år været 388 sager , hvor personer har søgt om ændret opholdsstatus. I 261 af sagerne er der blevet tilladt asyl, men 29 har fået afslag. 98 sager er stadig igangværende. Det skriver BT 1.3.

 

Det har integrationsminister Inger Støjberg kaldt grisk, og hun prøver nu at finde et flertal til at lave loven om.

 

Den konkrete sag

En pige på 9 år kom til Danmark fra Syrien med sin onkel, tante og deres tre børn. Hun fik asyl og ophold i Tårnby Kommune. Her søgte hun om familiesammenføring med sin far, tre søskende og en bedstemor.

 

De kom i efteråret til Danmark, og flyttede ind hos onklen og tanten, hvor pigen boede.

 

Men de ville gerne have deres egen lejlighed og mente, at den kunne Tårnby Kommune skaffe dem.

 

Men det ville kommunen ikke.

 

Kommunerne er kun forpligtet til at skaffe boliger til flygtninge – ikke til familiesammenførte.

 

Derfor gik familien til en gratis juridisk rådgivning for migranter.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Den rådede dem til at søge asyl. Det gjorde familien, og den fik asyl. Derefter fik familien et retskrav på en bolig, som Tårnby Kommune skulle skaffe dem.

 

De kunne således springe over 150 af kommunens egne borgere, der stod i boligkøen.

 

Henrik Zimino, der er borgmester, var frustreret og gik til integrationsminister Inger Støjberg.

 

Hun blev vred og skrev, at det er en åbenlys urimelighed, at familier kan sende deres børn af sted som spydspidser, der så skal skaffe resten af familien til Danmark ved hjælp af familiesammenføring.

 

Helt urimeligt bliver det, når familien i Danmark søger om asyl og på den måde skifter opholdsstatus, så de får ret til en række goder som flygtninge.

 

Jurastuderende mener det er helt ok

Læs også
DA: Kommuner kan spare millioner ved færre indvandrere på offentlig forsørgelse

Asrin Mesbah er jurastuderende og hun åbnede i 2015 en gratis juridisk rådgivning for asylansøgere og andre migranter, JuraRådgivningen.

 

Det er mig, der har hjulpet familien med at bruge reglerne, skriver hun i et indlæg i Information 1.3.

 

Hun skriver, at det er almindeligt, at kommunerne hjælper familiesammenførte med en bolig, selv om de ikke er forpligtet til det. Men det ville Tårnby Kommune ikke.

 

Derfor henvendte familien sig til den gratis juridiske rådgivning. Og det var Asrin Mesbah der her foreslog familien at søge asyl .

 

Det mener hun var helt rimeligt, da de kom fra det krigshærgede Syrien.

 

Men Tårnby Kommune har fortsat ikke taget initiativ til at skaffe familien en bolig.

 

Læs også
Tyrkiet oversvømmer Europa med migranter

Det passer ikke, når Inger Støjberg skriver, at denne familie kom foran i boligkøen fordi de søgte og fik asyl. De er stadigvæk ikke opført i nogen som helst boligkø. Pigen og hendes familie bor hos onkelen og tanten i deres lejlighed i Tårnby, skriver Asrin Mesbah i Information 1.3.

 

“Tårnbys borgmester valgte nemlig at gå til dig, der udstiller mennesker i nød og kalder dem griske, fremfor at hjælpe mennesker, som han har pligt til. Det er svært at slippe mistanken om, at han håber, du vil gennemtrumfe en ændring af reglerne, så han med retten på sin side fortsat kan nægte familien hjælp til at finde en bolig, skriver hun.

 

Gratis rådgivning til asylansøgere

Asrin Mesbah, der selv stammer fra Iran, startede i 2015 JuraRådgivningen, der er en gratis rådgivning for asylansøgere.

 

I dag består rådgivningen af ti studerende og to pensionerede jurister, og de ulønnede rådgivere kan skrive store sejre over systemet på CVet, skriver b.dk.

 

»Vi har ikke fundet os i, at man ikke hører noget fra styrelsen, når man afleverer en ansøgning, og at man ikke får svar på mails og lignende. Vi kører lige på og hårdt,« siger Asrin Mesbah.

 

JuraRådgivningen har i sit halve års levetid lukket knap 30 familiesammenføringssager, der ellers var gået i stå. De har fem klager liggende i Flygtningenævnet. Og Udlændingestyrelsen er blevet tvunget til at opdatere forældede ansøgningsskemaer, skriver b.dk.

Læs også
Ved dette valg står Danmark over for to store kriser: ændringen af befolkningen og klimakrisen – men kun den sidste omtales

 

http://www.bt.dk/politik/flygtninges-smarte-trick-faar-stoejberg-til-at-lange-ud-jeg-bliver-saa-harm

 

http://www.bt.dk/politik/stoejberg-i-barsk-angreb-paa-flygtningefamilie-nu-faar-hun-modsvar

 

http://www.b.dk/nationalt/gratis-retshjaelp-til-asylansoegere-det-nytter-faktisk-hvis-man-kan-hjaelpe-bare

 

https://www.information.dk/debat/2017/02/kaere-stoejberg-niaarige-pige-taarnby-hverken-grisk-udspekuleret

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…