Kian slog og gjorde skade på sig selv – så besluttede moderen at ændre opdragelse, og nu er han som forvandlet

Modelfoto/Colourbox

Kian på 5 år er en glad dreng. Men sådan har det ikke altid været.

 

Kian har fået diagnosen kompleks autisme, og for bare et år siden havde han det forfærdeligt. Men i dag er han som forvandlet. Takket være hans mor.

 

Søndag aften kunne man opleve den utroligt positive historie om Kian og hans familie i TV2’s Nyheder. Man kan også læse om dem på tv2.dk og se indslagene.

 

En dybt ulykkelig syg dreng

 

TV2 bragte et indslag om Kian for 1½ år siden. Her så man den 5-årige Kian Land sidder i sit barnesæde i bilen.

 

Han har været i børnehave og er nu på vej hjem, men den lille dreng kan slet ikke finde ro.

 

Han vrider sig frem og tilbage i selen, skriger og basker med armene, mens tårerne løber ned ad kinderne på ham. Og så begynder han at slå sig selv i ansigtet.
Den er et eksempel på, hvordan hendes søn reagerede dagligt, når han skulle hjem efter fire timer i børnehave.

 

– Det er en nedsmeltning. Det kan bedst beskrives som, at hans verden falder helt sammen. Fra det ene sekund til det næste kan han slet ikke koncentrere sig om noget, der sker omkring ham, siger Kian Lands mor, dansk-amerikanske Christel Land til tv2.dk.

 

Efter en udredning af Kians adfærd, fik han diagnosen kompleks autisme. Det har tvunget familien til fuldstændig at ændre deres tilgang til børneopdragelse.

 

TV2 lavede et indslag om Kian og hans familie lige da han havde fået diagnosen. Men kan se hvor forfærdeligt han havde det i linket i bunden af artiklen.

 

I går aftes var TV2 så på besøg igen. En meget prisværdig opfølgning. Og en utrolig positiv beretning, som kan give andre ideer til, hvad de kan gøre.

Læs også
Video: Hunden vil sidde ned, så hvorfor ikke sætte sig på en dejlig blød baby …

 

Fra nedsmeltning til skoleglæde

 

– Han var meget selvskadende og hans evne til at være sammen med andre blev egentlig bare værre og værre, siger Christel Land om Kians tilstand for et år siden.

 

I dag er Kian en glad dreng med stor selvtillid.

 

Han går på specialskole og glæder sig hver dag til at komme hen til sine to klassekammerater.

 

Han kan lege med biler med sin lillebror, Felix, uden at de kommer op at skændes, og han fortæller stolt, hvordan det går i skolen, skriver tv2.dk.

 

– TV 2-reporteren spurgte ham om, hvad han var god til, og han svarede: “Jeg er god til at gå i skole”. Jeg blev så glad for at høre hans svar. Det betyder så uendeligt meget, at han har succesoplevelser – også selvom han har en diagnose, som gør hverdagen udfordrende på mange måder, siger Christel Land.

Læs også
Politiet advarer mod mand – ved to skoler har han lokket elever med slik: Kom med mig hjem

 

 

Autisme er mange forskellige ting

Autisme-diagnosen kan vise sig meget forskelligt fra barn til barn, men for Kians vedkommende betyder den, at han har ekstremt svært ved at bearbejde sine og andres følelser. Og når han ikke forstår, hvorfor andre børn eller voksne reagerer, som de gør, går det galt, skriver tv2.dk.

 

– Engang prøvede han at beskrive det for mig. Han sagde: “Min krop vil ikke gøre, hvad hjernen siger. Så bliver jeg sort indeni”, siger Christel Land.

 

Kun når Kian var på sit værelse var han nogenlunde rolig. Derfor tog forældrene ham ud af børnehaven og holdt ham væk fra andre børn.

 

En børneopdragelse, som passer til Kian

Den store positive udvikling handler ifølge Christel Land i høj grad om, at han er endt på en skole, som passer til ham, men også, at familien har lært hans anderledes hjerne meget bedre at kende, skriver tv2.dk.

 

Læs også
Gymnasielærer: ”Kære forældre – gider I opdrage jeres børn, så jeg kan bruge tiden på at lære jeres børn noget fagligt?”

– I store træk har vi smidt alt, vi troede, vi vidste om børneopdragelse, ud af vinduet, siger Christel Land

 

Det nytter ikke noget, at vi skælder ham ud, når han gør noget han ikke må.

 

– Han forstår slet ikke sammenhængen mellem en handling og en konsekvens. Når jeg er frustreret over noget, er det ekstremt vigtigt, at jeg har en neutral stemmeføring.

 

I stedet er hun nødt til at lægge en dæmper på alle sine egne følelser.

 

– Hvis han kan mærke, jeg er frustreret, så kan han fysisk ikke høre, hvad jeg siger. Så jeg skal være meget strategisk med, hvornår jeg vælger at tage konflikter, hvis han for eksempel slår sin lillebror i affekt, siger hun.

 

I stedet skal hun vente et par timer og så tage konflikten.

Kian oplever, at han har succes

Læs også
Tidligere præst i Tømmerup har erkendt seksuelle overgreb på børn og unge – her forklarer psykolog, hvad der kan ligge bag

I TV2’s indslag kan man se, hvordan Christel Land gør alt, for at hendes søn ikke skal føle sig forkert.

 

Hendes erfaringer fik hende til at skrive den engelsksprogede bog “The Superhero Brain” – “Superheltehjernen” . Hun er selv dansk-amerikaner.

 

– Mange af de børnebøger, der findes om autisme, handler kun om, hvad det er. De dyrker kun det faktuelle ved det. Jeg vil gerne forklare børnene, hvilke styrker der er ved at have en autistisk hjerne. Børn med autisme kan måske høre ting, vi andre ikke hører, mærke ting, vi andre ikke kan, eller dufte ting, vi andre ikke dufter. Han sanser helt anderledes, siger hun.

 

Den handler om, at give børnene en følelse af, at de også kan have succesoplevelser.

 

– Det er vigtigt at kunne se styrkerne i det. Og vise dem, at der er nogle ting, som føles svære, men stadig give dem budskabet om, at de kan gøre de ting, du sætter sig for alligevel, siger Christel Land.

 

At det er rigtigt, får man et meget klart og livsbekræftende indtryk af i TV2’s indslag, som kan ses her:

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-05-01-han-slog-og-gjorde-skade-paa-sig-selv-nu-har-familien-aendret-opdragelse-med

Læs også
35.000 elever undersøger ulækre skoletoiletter
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…