Chefen for Europol, Rob Wainwright, trækker det meget skarpt op, hvor alvorlig faren for terrorangreb er blevet.
I et aktuelt interview med den tyske avis Neuer Osnabrücker Zeitung siger han:
”Terrorfaren i Europa er en højeste, som vi har haft i en generation, den højeste i 20 år. Og den fortsætter med at vokse.”
Wainwright oplyser, at politiet i Europa alene i 2016 anholdt 718 personer for forbindelser til terrororganisationer såsom Islamisk Stat.
Andre tal understreger den fare, som Europol-chefen taler om:
Siden terrorangrebene mod Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris i januar 2015 er omkring 360 mennesker blevet dræbt ved terrorangreb. Omkring 1300 er blevet kvæstede, en hel del af dem alvorligt.
Rob Wainwright påpeger, at i størrelsesordenen 40 procent af alle terror-aktiviteter i Europa er finansieret ved kriminelle aktiviteter.
Mange terrorister har en kriminel baggrund. De tilhører bander og er involveret i narkohandel. Derfor er det vigtigt, at efterretningstjenester og politi koordinerer deres informationer.
Grænsekontrol
Avisen påpeger, at blandt andet terroristen fra Berlin, Anis Amri, kunne flygte over flere europæiske grænser uden at blive fanget. Journalisten spørger: ”Ville det også være muligt i dag?”
Wainwright kommer med et noget undvigende svar i retning af, at man kan fange terroristerne, hvis alle informationer bliver udnyttet.
Lige så uklar er han, da han bliver spurgt, hvorfor man ikke tager hurtige DNA-tests og fingeraftryk ved landegrænserne for at have styr på, hvem der rejser ud og ind.
Svaret lyder, at den slags skal bruges ved EU’s ydre grænser. ”Men ved de indre grænser satser vi på godt politiarbejde og udveksling af informationer.”
Javel – og hvorfor nøjes man med det? Her taler Europol-chefen som en diplomat, der ikke skal lægge sig ud med den officielle EU-ideologi om åbne grænser.
Terroristerne har for frit spil på nettet
På et andet område efterlyser Wainwright til gengæld bedre muligheder for at kunne overvåge terrorister.
Man må godt aflytte private telefoner. Men man må ikke følge de meddelelser, som terrorister sender til hinanden i lukkede netværk på de sociale medier.
Det er en stor hæmsko for politi og efterretningstjeneste, eftersom mere og mere af terroristernes kommunikation foregår på nettet.
I begyndelsen af juli skal der være G20 topmøde i Hamborg. Det er vel et muligt terrormål, spørger journalisten. ”Ja, naturligvis,” svarer Wainwright.
Sikkerhedsforanstaltningerne vil være ekstremt omfattende i forhold til en terrortrussel, der er større end nogen sinde.
http://www.krone.at/welt/europol-chef-warnt-vor-neuer-terrorwelle-hoechste-gefahr-story-576151