Ny bog – Sørine Gotfredsen: Fri os fra det onde

Som flittig debattør i såvel de skrevne som æterens medier og med markante meninger om det meste er Sørine Gotfredsen én, som deler vandene. Enten synes man, at hun rammer plet med sine altid velformulerede og velunderbyggede udmeldinger. Eller også kan man ikke rigtigt holde hende ud.

 

Den befriende syndserkendelse

”Fri os fra det onde” er Sørines bidrag til den efterhånden omfangsrige mængde af bøger i anledning af 500-året for Reformationen. Enhver med bare et rudimentært kendskab til sagen vil nikke genkendende til hendes fremstilling af Luthers åndelige kampe, der går som en rød tråd gennem bogen, og som giver afsæt for en nutidig læsning af den store kæmpes kamp. Fokus er rettet på kampen mod det onde. Selv om man synes, at man har hørt det hele før, kan der nu godt være et og andet, som på ny åbner læserens øjne for Luthers relevans i vor tid.

 

Det er nemlig forfatterens ærinde at påvise, hvorledes den moderne verden har fortrængt det ondes eksistens og i stedet er kommet med alle mulige (bort)forklaringer på det ondes problem. For mennesket er jo i bund og grund godt, ikke sandt? Nej!  Vi skal erkende den ondskab, som findes i os alle, og som vi stedse skal holde i ave. Denne erkendelse er faktisk en stor befrielse: ”Erkendelsen af at rumme det onde er vejen til sand frihed, eftersom den største byrde, man kan pålægge et menneske, er hver dag at skulle vedligeholde og fremvise sit eget smukke indre”.

 

Vor tid i lyset af gamle Martin

Vi lever i en helt anden tid end Luthers. Derfor må hans ærinde belyses af moderne eksempler. Dem er der mange af i bogen.  Søren Ulrik Thomsen, en vis Breivik, Lars von Trier, Svend Brinkmann, Michelle Houllebecq, K.E. Løgstrup, Kierkegaard og mange andre samt tv-serier som Matador og Arvingerne drages på glimrende vis ind i samtalen. Forfatteren får sagt noget væsentligt om gamle Martin, som havde et skarpt øje på den evige præstation, den enerverende sammenligning og den ulidelige selvfremstilling, der rider vor tid som en mare.

 

Med sin nye bog tager forfatteren tråden op fra tidligere behandlede temaer i f.eks. ”Den åndløse dansker” (2011) og ”Løft blikket – nåde i narcissismens tid” (2015) og føjer nye til. Hør bare hendes forklaring om, hvad tro er. Tro er ”det, der begynder at optage plads hos den, der ikke længere insisterer på at skulle fylde sig selv ud. Troen er det næste skridt, der kan følge efter mange års ihærdige, men ørkesløse forsøg på at sætte de afgørende ord på egen person, når man har fået føling med den selvoptagethed, der hele livet igennem vil forsøge at tage magten. Troen er det uundgåelige skridt, når man har erkendt, at det onde er til i verden og i mig, for så giver det sig selv, at livet kun kan opretholdes i kraft af en kilde af godhed, der udspringer af en anden magt”.

 

Et lille lys i mørket

Bogen slutter med et lille lys i mørket. Sorte Sørine, som mange måske vil betragte hende, har med årene udviklet sig til et lidt mindre pessimistisk menneske, mener hun.  Der findes nemlig en lille smule godt i os, erklærer hun.  Men det er det onde, vi skal holde mest øje med. Alt ifølge en af tidens mest markante og nødvendige debattører. Tak for den nye bog.

 

Sørine Gotfredsen, Fri os fra det onde Kristeligt Dagblads Forlag 2017, 255 sider, 250 kroner.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…