Dramatisk nytårsaften: 30 køretøjer og flere bygninger brændte

Udskriv

Fejringen af det nye års komme er de fleste steder forløbet travlt for brandvæsner og beredskaber i hele landet.

 

Hen over nytårsaften og –nat, fra i går aftes kl. 18 til i morges kl. 05, har de kommunale brandvæsner og beredskaber landet over måtte rykke ud 503 gange, og relativt flest i de større byområder

 

Til de 503 udrykninger har der i alt været over 1.800 brandfolk i gang – nogle af dem er dog gengangere ved flere udrykninger.

 

”Vi håber altid, at de fleste får en festlig og god nytårsaften”, fortæller Bjarne Nigaard, sekretariatschef for Danske Beredskaber. ”Hos os selv i beredskabet har vi derfor intet imod ’sort skærm’ – hvad angår udrykninger… Men det fik vi desværre ikke i år.”

 

Det beskrives de fleste steder, at indsatsen nytårsaften og –nat svarer til en travl nytårsaften. Som tommelfingerregel køres der på landsplan omkring 400 gange på en ’normal’ nytårsaften og –nat.

 

”Men det er desværre jo langt mere end vi plejer på en helt almindelig aften i december eller januar. Faktisk er det over 10 gange mere vi er i sving, bare fordi det er nytår”, fortæller Bjarne Nigaard.

 

Læs også
Video: 27 etagers boligblok i London omspændt af flammer – desperate beboere råber på hjælp og prøver at komme ned, brandens årsag ukendt

Fyrværkeri

Langt de fleste indsatser er desværre relateret til fyrværkeri. Den klassiske opgave er skraldespands- og containerbrandene, der næsten forekommer i alle dele af landet, og ofte bevidst påsatte. Også mindre naturbrande har været på menuen efter nedfaldet fyrværkeri.

 

”Generelt har de meget store batterier været årsag til meldinger om brand i affald. Og de ses meget rundt på gaderne stå og brande. Det er usædvanligt”, fortæller Bjarne Nigaard.

 

30 køretøjer

I den mere dramatiske ende, har der været brand i mere end 30 biler, motorcykler og knallerter som følge af fyrværkeri eller hærværk.

 

Ved Ribe blev alt mandskab indsat ved en større gårdbrand. 120 malkekøer samt en del kvier og kalve, var i farezonen, og hjælp blev tilkaldt med tankvogn og tender fra Bramming, samt frivillige beredskab med lys og luft. Kun få stykker kvæg døede, og resten blev ved en effektiv indsats reddet. Slukningsarbejdet pågik i over 5 timer.

 

Læs også
I indvandrerghettoen Gellerup fyrede børn ned til 8 år raketter mod andre – forældrene så på, men greb ikke ind

Nytårsaften har også budt på enkelte færdselsuheld med fastklemte, og på drukningsulykker, så hele beredskabets pallette har været i brug mod indgangen til det nye år.

 

Danske Beredskaber ønsker alle et godt nytår.

 

Beredskabernes dækningsområder kan ses her.

 

Ritzau: Nytåret blev skudt ind med stigning i fyrværkeriskader.

 

Ritzau: Fire risikerer varige mén efter øjenskader nytårsaften.

 

Læs også
Video: Nytårsaften er ved at vende glæde til frygt: Danmark, Sverige, Frankrig, Tyskland – er det rigtige pistoler, der nu bliver skudt med?

Fakta:

Danske Beredskaber er interesseorganisation for de fælleskommunale beredskaber og brandvæsner, der dækker hele Danmark.

 

Det kommunale beredskabs godt 1.700 fastansatte brandfolk, 4.300 deltidsansatte og 3.600 frivillige er fordelt på 241 lokale brandstationer, og rykker årligt ud ca. 40.000 gange med sine i alt over 1.700 køretøjer. (tal fra 2014). Kilde: www.brs.dk “Redningsberedskabets Statistik 2015”.

 

Det er vigtigt at pointere, at det er de 24 medlemmer af Danske Beredskaber, der har ansvaret for ALLE indsatser over hele landet nytårsaften. Nogle steder vil underleverandører hjælpe til, fx Falck eller lokale brandværn, men i og med det altid og kun er Danske Beredskabers 24 medlemmer, der har ansvaret for indsatserne, er denne af os udarbejdede statistik den eneste, der indeholder alle kørsler, udrykninger og indsatser i hele Danmark. Statistikken indeholder altså de tal, som fx Falck kommer med, men sidstnævnte udgør kun en andel af det samlede landsdækkende tal, allerede fordi Falck ikke kører i hele Danmark, og ikke har ansvaret for alle indsatser.

 

PRESSEMEDDELELSE

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ