Ridley Scott har lavet en ’Alien’ anno 2017 – hans film er altid noget stort

Af Lone Nørgaard

 

**** 4 stjerner ud af 6

 

Science fiction Alien-filmene har en historie, der daterer sig tilbage til 1979. Den første ”Alien – Den 8. passager fortæller historien om et rumvæsen, der truer besætningen om bord på rumfragtskibet Nostromo. Filmen har tre officielle efterfølgere: Aliens (1986), Alien 3 (1992), Alien: Resurrection (1997).

 

Den første Alien-film var instrueret af Ridley Scott, og nu er han aktuel igen med ALIEN: COVENANT – efterfølgeren til Prometheus”(2012), som Scott også har instrueret.

 

Instruktørens glorværdige karriere
Ridley Scott (født 1937) er britisk og kan fremvise en glorværdig karriere. Han har baggrund som designer på BBC og haft eget reklamefirma. Hans første spillefilm er ”The Duellists” (1977) fulgt op af ”Alien – Den 8. passager” og ”Blade Runner” (1982). Han er blevet verdensberømt for film som ”Thelma & Louise” (1991), ”G.I. Jane” (1997), ”Gladiator” (2000), ”Black Hawk Down” (2001), ”American Gangster” (2007) ”Body of Lies” (2008), ”Prometheus” (2012).

 

I rækken af anbefalelsesværdige film befinder sig også de to små perler ”Someone to Watch Over Me” (1987) og ”A Good Year” (2006).

 

Handling
Rumskibet Covenant er på vej til en ukendt planet Origae-6 i en fjern galakse, hvor der skal oprettes en ny koloni. Besætning og 2000 kommende bosættere befinder sig i en dyb hypersøvn, mens androiden Walter (Michael Fassbender) sørger for at holde opsyn med, at alt ombord fungerer, som det skal.

 

Fartøjet løber imidlertid ind i problemer, da en stjerne eksploderer og ødelægger Covenants solpaneler.  Ulykken nødvendiggør, at besætningen bliver vækket langt tidligere end beregnet, og deres forsøg på at udbedre skaderne koster flere sårede.

 

Allerede på dette tidspunkt er den minutiøse plan for missionen gledet af sporet, hvilket frister flere besætningsmedlemmer til at ændre yderligere kurs. De passerer en planet, der lader til ikke bare at have de nødvendige forudsætninger for, at mennesker kan overleve, men fremtræder som et mere end fristende alternativ. Hvorfor vente 7 år på at nå frem til Origae-6? En lille ekspedition begiver sig af sted for at sondere terrænet på den planet, der i første omgang kan minde om et ubeboet paradis.

 

Gruppens medlemmer skal dog hurtigt blive klogere. Det viser sig, at ’paradiset’ er et mørkt og farligt sted, der rummer kræfter og væsener så dødbringende, at flugt tilbage til moderskibet er eneste håb for at overleve. Vil redningsaktionen lykkes, eller er modstanderne for stærke?

 

 

Ikke indfriede forventninger
Ridley Scott tilhører kategorien ’mine yndlingsinstruktører’, også selv om flere af hans film – ikke mindst kultfilmen “Blade Runner” – er en frysende fornøjelse. Så når Scott barsler med et nyt værk, er forventningerne altid skyhøje. De bliver ikke ganske indfriet i denne omgang.

 

Læs også
Filmanmeldelse – EN SPIONS BEKENDELSER: Når dilemmaer destruerer

Fire stjerner er da en pæn karakter, som ”Alien: Covenant” får for bl.a. fremragende skuespil af Michael Fassbender og en interessant tematik inden for horror genren: For HVEM har skabt de uhyrer (aliens), som kan blive menneskets undergang, og med hvilket FORMÅL?

 

Scott har udtalt: ’Vi skal lave en hård gyser og bruge en masse kunstigt blod’. Blodet flyder da også i strømme i striben af skrækscener, der desværre bare er skåret så meget over den samme læst, at gyset går fløjten hen ad vejen. Hvor flotte og spektakulære mange af scenerne end er – godt hjulpet på vej af computer-teknik – så bliver det sjette og syvende blodbad lidt gab-gab.

 

Ridley Scott er for dygtig en håndværker til, at han kan lave en dårlig film. Men man skal vist være lidenskabelig horror-fan for at placere ”Alien: Covenant” i klassen: Mesterværk.  Faktisk overhaler etteren den indenom.

 

 

 

 Længde: 123 minutter

  • Medvirkende: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride m.fl.
  • Manus: John Logan & Dante Harper
  • Instruktør: Ridley Scott
  • Censur: 15 år
  • Premieredato: Onsdag d. 17. maj
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…