Kommunalvalget er først og fremmest et lokalvalg – men der er to vigtige landspolitiske signaler i resultatet

Kommunalvalg er først og fremmest lokalvalg. Lokale forhold og personer spiller en afgørende rolle. Det fik ikke mindst Dansk Folkeparti at mærke.

 

Men der er trods alt også vigtige landspolitiske signaler i dette kommunalvalg – ligesom i andre kommunalvalg.

 

Sidste gang vandt Venstre kommunalvalget, mens der sad en socialdemokratisk ledet regering på Christiansborg.

 

Nogle vælgere brugte formentlig kommunalvalget til at sende en kritisk hilsen til den røde regering.

 

Det samme er efter al sandsynlighed sket denne gang, hvor Socialdemokratiet vinder kommunalvalget, mens der sidder en blå regering på Christiansborg.

 

Velfærd og skattelettelser

Men derudover er der to vigtige landspolitiske signaler i resultatet:

 

Det ene drejer sig om velfærd – et stort tema i både kommunalpolitik og landspolitik. Socialdemokratiet har haft succes i den kommunale valgkamp med at tale om velfærd frem for skattelettelser.

 

Her ligger det første landspolitiske signal i tirsdagens valg: Socialdemokratiet har her også et stærkt våben ved det kommende folketingsvalg.

 

Da Danmark befandt sig på bunden af finanskrisen, var flere vælgere parate til at acceptere, at der kunne være brug for skattelettelser og i det hele taget økonomiske reformer.

 

Men nu går det meget bedre for økonomien. Dermed kommer der flere penge i kassen, og så vokser kravene om, at disse penge skal bruges til velfærd.

Læs også
Tre ting afgjorde kommunalvalget i går

 

Det er en stor misforståelse at tro, at vælgerne bliver mere socialdemokratiske, hvis økonomien går dårligt. Det er snarere modsat.

 

Udlændingepolitik

Det andet vigtige landspolitiske signal drejer sig også om valgets vinder, Socialdemokratiet.

 

Dette signal har karakteristisk nok været totalt fortiet af Journalistisk Venstreparti:

 

Valget i tirsdags var første gang, at Socialdemokratiet mødte vælgerne, efter at partiet slog ind på en strammere kurs i udlændingepolitikken.

 

Intet tyder på, at denne kursændring har skadet Socialdemokratiet og Mette Frederiksen. Snarest tværtimod.

 

Læs også
Grotesk: Man kan blive medlem af en kommunalbestyrelse uden at kunne ét ord dansk- og så har man mulighed for tolk betalt af skatteyderne

Den strammere S-linje har muligvis ligefrem virket beroligende på nogle vælgere, der ellers har været kritiske over for partiet i udlændingepolitikken.

 

Ingen grund til at bakke

Det er foreløbig uvist, hvor meget realitet der vil være i den strammere sprogbrug fra Socialdemokratiet, hvis partiet får regeringsansvaret.

 

Men man kan i hvert fald konstatere, at vælgerne ikke benyttede lejligheden til at protestere mod den nye linje i tirsdags.

 

Meningsmålinger har vist bred opbakning til en stram udlændingepolitik. Men for den socialdemokratiske top er det sikkert en lettelse at få det konstateret ved et valg.

 

Der kan stadig komme nogle bragende opgør om udlændingepolitikken op til næste folketingsvalg, herunder mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

 

Denne debat vil dog flytte længere i retning af en stram linje, end vi har set tidligere.

 

Læs også
Her er et ubehageligt spørgsmål, du kan stille kommunalpolitikerne op til valget

Kommunalvalget gav i hvert fald ikke S-ledelsen nogen grund til at bakke.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…