I dag går nordmændene til valg – det bliver kaldt et gyservalg, men den borgerlige statsminister Erna Solberg vinder frem

Norges statsminister Erna Solberg
Det norske parti De Grønne har fået vind i sejlene og kan ende med at blive del af koalition efter valg.

 

Det norske valg så i månederne op til mandags afstemning ud til at blive en ren ekspeditionssag for oppositionen med Arbeiderpartiet i spidsen.

 

Men regeringens forhåbninger om at bevare magten har fået ny næring i meningsmålingerne, efter at økonomien i det olierige land har genvundet fodfæstet.

 

Udfaldet af mandagens valg kan i sidste ende blive afgørende for landets helt store eksportvare – olien.

 

Det skyldes, at både regeringspartiet Høyre og Jonas Gahr Støres arbejderparti efter alt at dømme bliver afhængig af støtte fra andre partier.

 

Og her kan Miljøpartiet De Grønne (MDG) blive en afgørende faktor. Mens flere mindre partier vil sætte begrænsninger for olieindustrien, så ønsker MDG helt at stoppe norske olieboringer.

 

Opbakningen til partiet er vokset op til valget. Det skyldes, at nordmændene gradvist er blevet mere og mere bevidste om landets moralske forpligtelse over for miljøet.

 

Det mener Truls Gulowsen, der er leder af miljøorganisationen Greenpeace i Norge.

 

– Holdningen i befolkningen har ændret sig. Der sker virkelig noget. For første gang bliver der for alvor stillet spørgsmål til vores nationale afhængighed af olie og vores ansvar som oliepushere for resten af verden, siger han ifølge The Guardian.

 

Mandagens valg kan udvikle sig til en sand gyser mellem statsminister Erna Solbergs borgerlige blok og oppositionen med Arbejderpartiets Jonas Gahr Støre i spidsen.

 

– Begge store partier har mistet opbakning, og det politiske landskab er blevet fragmenteret. Vi kan ende med ni partier i parlamentet – en rekord. Det endelige udfald er helt åbent, siger Svein Tore Marthinsen, der er politisk analytiker, til The Guardian.

Læs også
Nordmand dræbte sin lillesøster og forsøgte at dræbe muslimer i moské – politiet taler om terror

 

MDG erklærer sig selv for uafhængigt. Partiet er dermed parat til at forhandle med begge blokke. Dog nægter partiet at støtte en regering med det indvandrerkritiske Fremskrittspartiet.

Norske vælgere kårer Erna Solberg til valgkampens vinder

Indvandring var det dominerende spørgsmål i valgkampen, som Solberg kom bedst ud af, mener norske vælgere.

 

Norges statsminister, Erna Solberg fra partiet Høyre, er den af partilederne, der har klaret sig bedst i den norske valgkamp.

 

Det viser en meningsmåling foretaget blandt vælgerne, dagen inden de skal stemme ved valget til Stortinget.

 

Over halvdelen af de adspurgte, 54 procent, peger på Erna Solberg som den partileder, der har gjort det bedst i valgkampen.

 

Kun 13 procent mener, at Arbeiderpartiets leder, tidligere udenrigsminister Jonas Gahr Støre, var valgkampens stjerne.

 

Læs også
En imam fik opholdstilladelse på grundlag af sine kvalifikationer i islam – nu er han dømt for vold mod sine børn

Hver tiende (10 procent) svarer, at Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, var bedst.

 

– I statsministerduellen mellem Erna og Jonas er det klart, at vælgerne mener, at Erna har knockoutet udfordreren fra Arbeiderpartiet, siger Jan Ottesen, der er chef for samfundskommunikation ved analyseinstituttet Gambit H+K.

 

Når vælgerne bliver spurgt, hvilket parti der har gennemført den bedste valgkamp, er det igen Solberg og hendes parti Høyre, der bliver fremhævet som bedst.

 

På andenpladsen kommer Senterpartiet fulgt af Arbeiderpartiet og det indvandringskritiske Fremskrittspartiet.

 

På spørgsmålet om, hvilket tema der har domineret valgkampen, ligger indvandring på en klar førsteplads. Næsten hver fjerde vælger (24 procent) mener, at det var dette emne, der blev omtalt mest.

 

Dernæst følger skat (16 procent), miljø (11 procent) og uddannelse (9 procent). Kun 2 procent svarer, at ulighed var et af hovedtemaerne i valgkampen.

 

Læs også
Eva på 14 år orkede ikke at leve længere efter tre indvandreres gruppevoldtægt

16 procent svarer “ved ikke” på spørgsmålet om, hvilket emne der var valgkampens mest omtalte.

 

Målingen er gennemført af Kantar TNS i de sidste dage af valgkampen og omfatter 598 respondenter.

 

/ritzau/NTB

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…