Læge mistænkt for fusk med lægeerklæringer, som giver lettere adgang til dansk statsborgerskab – den slags er en hån mod vores samfund

Foto: Steen Raaschou

Speciallæge i psykiatri Peter Kaare Østergaard fra Middelfart har været meget flittig med at udskrive lægeerklæringer til udlændinge, der giver dem lettere adgang til at få dansk statsborgerskab.

 

Med en sådan lægeerklæring kan man få dansk pas uden at skulle leve op til to af de normale krav: danskkundskaber på et passende niveau og beståelse af indfødsretsprøven.

 

Disse to krav kan man nemlig blive fritaget for, hvis man får lægens ord for, at man er for syg til at klare dem.

 

Det kan friste til fup fra både den, der ansøger om statsborgerskab, og fra lægen, der udfærdiger erklæringen.

 

Mange sager skal gå om

Tilsyneladende har læge Peter Kaare Østergaard været alt for villig til at konkludere, at mange af hans patienter var for syge til at klare kravene. Det fremgår af BT.

 

Derfor indstiller integrationsminister Inger Støjberg til Folketingets Integrationsudvalget, at 135 sager, som denne læge har været involveret i, skal gå om. Udvalget vil givetvis følge denne indstilling.

 

Formanden for udvalget, Christian Langballe fra Dansk Folkeparti, kræver en undersøgelse, der går tilbage i tiden. Både en undersøgelse af erklæringer fra den pågældende læge og af mulige falske erklæringer fra andre læger.

 

Styrelsen for Patientsikkerhed frakendte i november 2016 Peter Kaare Østergaard retten til at udstede disse erklæringer ”på grund af alvorlig og gentagen kritisabel faglig virksomhed ved udfærdigelse af lægeerklæringer”. Det er en meget hård kritik.

 

Der henvises blandt andet til, at lægen har brugt de samme vendinger i den ene erklæring efter den anden.

 

Så Østergaard sættes fra bestillingen, 135 sager skal gøres om – og der kan blive tale om endnu flere. Langballe siger: ”Jeg er parat til at fratage folk det danske pas, hvis det viser sig, at de har fået det på falsk grundlag.” (BT)

Læs også
Gennem de sidste ti år har Folketinget uddelt over 50.000 statsborgerskaber – det kan forandre Danmark for altid

 

“Smerter i bevægeapparatet”

I de seneste år der været en del debat om falske lægeerklæringer – både til at opnå statsborgerskab og til at opnå førtidspension og anden offentlig forsørgelse.

 

Især det konservative folketingsmedlem Naser Khader har været meget aktiv i denne debat. Khader har flere gange udtalt sig om problemet til Den Korte Avis.

 

I 2016 skrev han i et åbent brev til sundhedsministeren, at han havde modtaget henvendelser om, at mange læger var for rundhåndede med at dele lægeerklæringer ud.

 

I brevet hed det:

 

”En læge fortalte mig åbenhjertigt i et brev, hvordan vedkommende dagligt var vidne til og ofte følte sig presset til at udskrive lægeerklæringer, hvor der helt åbenlyst var socialt bedrageri involveret. Bedrageriet foregår tilsyneladende især blandt visse indvandrergrupper her i landet.”

 

Læs også
Østrig vil afvise statsborgere, der har kæmpet for IS – herhjemme har Lars Løkke sagt, at det er umuligt

I anledning af den aktuelle sag siger Khader: ”De, der gerne vil snyde systemet, anbefaler de rundhåndede læger til hinanden, og det skal vi simpelt hen gøre op med.” (BT)

 

Til Den Korte Avis har Naser Khader givet eksempler på nogle af de diagnoser, som bruges til at give lettere adgang til statsborgerskab:

 

“Posttraumatisk belastningsreaktion”, “generaliseret angst”, “periodisk depression”, “panikangst”, “hypertension”, “diabetes mellitus”, “metabolisk syndrom”, “svær astma/søvnapnø”, “spændingshovedpine samt analfabetisme”, “mavesår”, “smerter i bevægeapparatet”.

 

http://denkorteavis.dk/2017/naser-khader-mange-indvandrere-far-genvej-til-statsborgerskab-med-psykisk-diagnose/

 

 

Læger kan have to motiver til fusk

Peter Kaare Østergaard afviser over for avisen, at han har fusket. Men den faglige kritik af ham er meget stærk.

 

Læs også
Helt ude af kontrol: Befolkningstilvæksten af ikke-vestlige er nu fire gange så stor som den danske, og der er primært tale om muslimer

En læge kan have to motiver til at lade en udlænding slippe lettere til dansk statsborgerskab:

 

Den ene er de penge, der kan tjenes ved at gøre det.

 

Den anden er en politisk motiveret holdning om, at det skal være let at få dansk statsborgerskab.

 

De to holdninger kan selvfølgelig godt indgå samtidig.

 

Statsborgerskab er en stor og vigtig ting

Uanset holdningen er fusk med dansk statsborgerskab dybt forkastelig.

 

At blive dansk statsborger er en stor og vigtig ting. Det er en tillidserklæring fra det danske samfund. Og det indebærer et højtideligt løfte fra ansøgeren om at tage del i det danske fællesskab med den loyalitet, de værdier og de forpligtelser, som bærer dette fællesskab.

Læs også
60.000 har på 10 år fået dansk statsborgerskab – det vil DF bremse, men Folketinget siger nej

 

Det er ikke noget, der skal plattes med, fuppes med eller kastes i grams.

 

Derfor skal der slås hårdt ned på svindel med tildeling af statsborgerskab.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…