Vælgerne vender mere og mere Angela Merkel ryggen – og nu risikerer hun at lide et alvorligt politisk nederlag til indvandringskritisk parti

Engang havde forbundskansler Angela Merkel en urokkelig position i tysk politik. Hun gik under kælenavnet ”Mutti”, der gik på, at hun var den altfavnende og ubestridte lederskikkelse.

 

Men så kom det katastrofale asylkaos, som Merkel i høj grad bidrog til. I kølvandet på det fulgte sommerens terrorangreb.

 

I dag kan tyskerne ikke genkende deres trygge og velordnede samfund. Det går mere og mere i opløsning. Derfor vender stadig flere af dem nu Merkel ryggen. Aktuelle meningsmålinger gør det meget klart.

 

Grimme meningsmålinger

I dag mener kun 42 procent af tyskerne, at Merkel skal fortsætte som kansler efter næste valg. 50 procent mener, at hun skal stoppe ved valget. (Emnid/Bild am Sonntag)

 

I april 2015 erklærede hele 75 procent af de tyske vælgere sig tilfredse med Merkels politiske arbejde. I juli i år var det 59 procent. Nu er tallet på bare en måned styrtdykket til 47 procent. (DeutschlandTrend/ARD)

 

Lige så dramatisk falder opbakningen til Merkels flygtningepolitik. 65 procent af vælgerne erklærer sig utilfredse med denne (en stigning på otte procentpoints siden april) – kun 34 procent erklærer sig tilfredse med hendes flygtningepolitik. (DeutschlandTrend/ARD)

 

Hele 88 procent mener, at den tyske regering skulle optræde mere fast over for Erdogans tyrkiske regering. (DeutschlandTrend/ARD)

 

Alternative für Deutschland

Den stærkt svækkede Merkel risikerer nu at ryge ind i et alvorligt politisk nederlag.

 

Den 4. september skal der være valg til Landdagen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, der var del af det tidligere DDR. Meningsmålingerne tyder på et kanonvalg til det indvandringskritiske Alternative für Deutschland (AfD).

 

Læs også
Tyskland: En “latent følelse af utryghed”

I en ny måling står partiet til 21 procent af stemmerne, hvilket kun er et procentpoint lavere end Merkels CDU. For at føje spot til skade ligger Merkels egen valgkreds i Mecklenburg-Vorpommern.

 

De politiske fæller lægger luft

Ifølge magasinet Der Spiegel vil den hårdt pressede Merkel vente til foråret 2017 med at afgøre, om hun vil gå efter at fortsætte som kansler efter valget til Forbundsdagen senere på året.

 

Angiveligt har Merkel besluttet sig for at vente, fordi hendes søsterparti CSU først til næste forår afgør, om det vil støtte Merkels kandidatur. CSU, med formanden Horst Seehofer i spidsen, har været stærkt kritisk over for Merkels flygtningepolitik.

 

Uden CSU’s opbakning kan Merkel ikke fortsætte som kansler.

 

Der er ikke meget tilbage af den altfavnende ”Mutti”.  Merkel har slet ikke været i stand til at håndtere asylkrisens enorme problemer. For mange tyske vælgere står hun ikke længere for ro og tryghed, men snarere for det modsatte.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…