Tyrkiets islamiske styre slår hårdt ned på enhver omtale af julen på et gymnasium, hvor der arbejder tyske lærere

Wikimapia

I Istanbul ligger et elitegymnasium ved navn Istanbul Lisesi. Det er underlagt den tyrkiske stat, og skolens ledelse er udpeget af Undervisningsministeriet. Eleverne er ligeledes tyrkere.

 

Men gymnasiet har en tysk afdeling. Her arbejder for tiden 35 tyske lærere, og den tyske stat giver et millionstort tilskud til den tysksprogede undervisning.

 

Den tyske afdeling af skolen skal følge den tyrkiske ledelse. Og denne ledelse har nu forbudt, at man omtaler julen og fejrer julen i forbindelse med den tyske undervisning.

 

I en e-mail fra ledelsen af den tyske afdeling til dennes medarbejdere hedder det:

 

”Ifølge en meddelelse fra den tyrkiske skoleledelse skal vi straks ophøre med at beskæftige os med juleskikke og den kristne fest i form af omtale, skolearbejde og sang.”

 

Over for Spiegel Online bekræfter flere af de tyske lærere på skolen, at man har fået påbud om at afstå fra julesange og fejring af advent. Konkret har man også fået besked på at fjerne adventskalendere i klasselokaler.

 

Ingen af kilderne ønsker dog at stå frem med navn, da man har fået forbud mod at tale med medierne, skriver Spiegel Online.

 

Truende tyrkisk tone

Den tyrkiske ledelse af skolen afviser dog, at man har udstedt et sådant juleforbud. Alligevel formulerer man sig i en meget krigerisk tone over de kristne juleaktiviteter.

 

Det hedder sig, at de tyske lærere ”især i de seneste uger har behandlet tekster om jul og kristendom på en måde, der ikke er forudset i undervisningsplanen”.

 

I den forbindelse skulle disse lærere være kommet med udtalelser, ”der set udefra baner vejen for manipulationer”.

Læs også
Højaktuel bog om præsident Erdogan og hans Tyrkiet

 

Det er helt uigennemskueligt, hvad der menes med denne truende formulering. Men det er en sprogbrug, som man ofte hører fra totalitære stater, der prøver at mistænkeliggøre enhver åndsfrihed.

 

Kraftige tyske reaktioner

Man må gå ud fra, at denne hårde linje over for fejringen af julen udspringer fra regeringen eller i hvert fald har dens godkendelse. Der er ingen signaler fra regeringen, som kunne tyde på noget andet.

 

Fremtrædende tyske politikere har da også reageret kraftigt på det passerede. CDU’s næstformand Julia Klöckner kobler jule-forbuddet til præsident Erdogan og siger:

 

”Den, som vil tromle frie tanker ned, er vel også i sin forblændelse i stand til at gøre det, der er værre.” (Spiegel Online)

 

CDU’s indenrigsordfører Wolfgang Bosbach forlanger en skarp reaktion fra den tyske regering. Han ser forbuddet som endnu et bevis på, at Erdogan vil sende sit land ud på en ”intolerant, konservativ-islamisk vej”. (Spiegel Online)

 

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

Hvis dette holder stik, fortsætter Bosbach, bør de tyske milliardbetalinger til Tyrkiet ophøre.

 

Skal EU åbne for langt flere tyrkere?

Disse tyske politikere har ret i, at det tyrkiske juleforbud er ildevarslende.

 

Aktionen indgår formentlig i præsident Erdogans kamp for at tvinge EU til at give visumfrihed til tyrkere og sætte gang i forhandlingerne om tyrkisk medlemskab af EU.

 

Men der er meget mere end et taktisk magtspil i sagen.

 

Erdogans krig mod julen på et gymnasium understreger hans dybe, islamistiske foragt for ytringsfriheden. Tyrkiet bevæger sig i mere og mere autoritær retning med stadig større fjendtlighed over for vestlige værdier.

 

Nok så alvorligt er det, at han har støtte fra en stor del af den tyrkiske befolkning. Den samme befolkning, som vil få meget lettere adgang til Europa, herunder Danmark, hvis EU giver Tyrkiet visumfrihed.

Læs også
Sådan bruges moskeer til at undergrave demokratiet

 

Stærke kræfter i EU – også i Danmark – ønsker at give Erdogans Tyrkiet denne visumfrihed, hvis landet opfylder visse betingelser.

 

Selv om visumfriheden kun giver midlertidig adgang, vil mange tyrkere formentlig søge at slå sig permanent ned i EU. Meget tyder på, at tilstrømningen fra Tyrkiet vil være umulig at kontrollere i en sådan situation.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/deutsche-schule-in-der-tuerkei-spitzenpolitiker-empoert-ueber-weihnachtsverbot-a-1126470.html

 

Video om skolen:

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…