To økonomer blev i går hædret med Nobel-prisen – i Danmark kan vi knap nok huske de landsmænd, som har fået Nobel-prisen

historienet.dk

I går mandag blev det i Stockholm meddelt, at Nobels mindepris i økonomi for 2016 er tildelt:

 

  • Oliver Hart, Harvard University, Cambridge, MA, USA og
  • Bengt Holmström, Massachusetts Institute of Technologi, MIT, Cambridge, MA, USA

 

Nobels mindepris i økonomi er indstiftet af Sveriges Nationalbank og uddelt første gang i 1969. Hart og Holmström har modtaget prisen “for their contributions to contract theory”.

 

Prisen begrundes med, at nutidige økonomier sammenbindes af utallige kontrakter på kryds og tværs. De teoretiske værktøjer, som Hart og Holmström har udviklet er værdifulde for forståelsen af virkelige kontrakter og institutioner, samt potentielle faldgruber i kontrakt design.

 

Prismodtagernes analyse af optimale kontraktlige arrangementer har tilvejebragt et intellektuelt fundament for at udforme politikker og institutioner på mange områder, fra konkurslovgivning til politiske traktater.

 

Engang var der stor opmærksomhed omkring dem, der fik Nobels mindepris. Men det er der ikke mere.

 

Manglende dannelse

I dag kender ethvert barn deltagerne i Vild med Dans, Paradise Hotel og topspillerne i La Liga og Premier League.

 

Men informationen om Nobel-prisen i økonomi vil formentlig blot afføde et skuldertræk hos de fleste.

 

Sådan har det ikke altid været. Tidligere – dvs. før verden gik af lave og begrebet dannelse evaporeret – var de fleste bekendt med Danmarks historien.

 

Videnskab

Engang opkaldte vi parker, bygninger, veje efter videnskabsmænd.

Læs også
Ny forskning i kræft hos ældre giver håb

 

Alle kendte dem, fra Ørsted til Bohr. Vi var stolte, meget stolte.

 

Nu ved vi ikke engang, hvad de hedder.

 

Selv folk der har frekventeret RUC, Aalborg Universitet og andre såkaldte højere læreanstalter og som er optaget af ulighed og Gini-koefficienter m.v. synes blottet for klassisk dannelse.

 

Quiz

For nylig blev jeg på et møde udsat for en quiz. En amerikaner spurgte blandt andet mødedeltagerne, der hovedsagelig var danskere, om hvor mange danske nobelprismodtagere man kunne nævne. Det beskæmmende resultatet var, at ud over Niels Bohr kunne forsamlingen faktisk ikke nævne én eneste.

 

Realiteten er, at 13 danskere har modtaget Nobelprisen – i forhold til befolkningstallet en absolut topplacering!

 

Læs også
Ny viden om hvordan kræftceller bliver modstandsdygtige

Som service kan jeg oplyse, at modtagerne (i alfabetisk orden) er: Fredrik Bajer, Niels Bohr, Aage Bohr, Henrik Dam, Johannes Fibiger, Niels Ryberg Finsen, Karl Gjellerup, Johannes V. Jensen, Niels K. Jerne, August Krogh, Ben Roy Mottelson, Henrik Pontoppidan og Jens Christian Skou.

 

Danske modtagere af Nobels mindepris i økonomi

Tillad mig som økonom yderligere at nævne 2 modtagere af Nobels mindepris i økonomi.

 

Dale Thomas Mortensen fik prisen i 2010 som anerkendelse for hans banebrydende arbejde med arbejdsmarkedsmodeller og ”economic friction” – mangel på information og andre afvigelser fra det perfekte marked. Dale Mortensens far var danskfødt, og han har siden begyndelsen af 1980’erne jævnligt gæstet Aarhus Universitet.

 

Lars Peter Hansen fik prisen i 2013 for udviklingen af økonometriske modeller for sammenhænge mellem makroøkonomi og udviklingen på de finansielle markeder. Lars Peter Hansen er amerikaner af dansk afstamning, idet hans tipoldeforældre Ole og Marie Hansen i sidste halvdel af 1800-tallet udvandrede fra Nordfyn til Utah.

 

Et land, som ikke husker og hædre dem, der gør en banebrydende indsats, er ilde stedt.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…