Tidligere fransk præsident: Hvis muslimer ikke vil spise svinekød i skolen, må de bare spise dobbelt portion pommes frites

Debatten om svinekød i franske skolekantiner blusser op forud for det kommende præsidentvalg. Det skyldes en overraskende udtalelse fra den tidligere præsident Nicolas Sarkozy.

 

Eks-præsidenten søger genvalg. Han er blandt syv kandidater, som borgerlige vælgere på søndag den 20. november skal vælge mellem for at finde kandidaten for det gaullistiske centerparti Les Republicains til præsidentvalget i 2017.

 

Hvis ingen opnår over 50 procent af stemmerne, skal der stemmes igen den følgende søndag den 27., og så vinder den kandidat, som får flest stemmer.

 

Den tidligere premierminister Alain Juppé har givet Sarkozy baghjul. Måske derfor fører Sarkozy en valgkamp med skarpe udtalelser. Ikke alene for at vinde kappestriden om at blive borgerlig kandidat, men også for at vinde stemmer på højrefløjen, når Marine Le Pen fra Front National står som faretruende stemmesluger under præsidentvalget.

 

Dobbelt portion

 

Dette er, hvad Sarkozy sagde om gris på gaflen i et TV-transmitteret vælgermøde:

 

“Hvis jødiske eller muslimske skoleelever har problemer med at spise dagens ret, hvis kantinens menu byder på svinekød, så kan de bare spise en dobbelt portion pommes frites.”

 

De borgerlige rivaler skyndte sig med at tage afstand fra Sarkozys erklæring. Og jødiske organisationer og forældre gjorde ham begribelig, at jødiske skoleelever aldrig har været et problem.

 

Enten går de i jødiske privatskoler, og så er skolekøkkenet kosher og serverer mad i overensstemmelse med jødiske spiseregler. Eller også lader jødiske elever i folkeskolen og gymnasier være med at spise, hvis menuen lyder på svinekød. De stiller i modsætning til muslimske elever og deres forældre ingen krav om særbehandling.

 

Men mere eller mindre radikaliserede imamer skal nok sørge for, at emnet fortsat vil stå på dagsordenen under valgkampe. Sådan bliver det også denne gang.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…