Hvis man har været selvstændig erhvervsdrivende i Syrien, med 15 ansatte under sig, så er man ikke villig til at tage hvilket som helst arbejde. Det fortæller Jyllands Posten i en artikel søndag 26.06.16.
38-årige Saed Elnasan, hans kone Malaka og parrets tre børn på 2, 6 og 8 år bor i et dejligt to-etagers rækkehus i Risskov nord for Aarhus.
Ægteparret har hidtil modtaget kontanthjælp, men bliver fra 1. juli sat ned på den lavere integrationsydelse. Så nu er syreren vred og irriteret. Han mener ikke det er rimeligt, at familien pludselig skal leve for det mindre beløb.
Regeringen har indført integrationsydelsen i håb om, at det kan motivere flygtningene til at komme hurtigere i arbejde. Men hos parret i Risskov er det næppe tilfældet.
Det er Regeringens ansvar
JP har besøgt det syriske ægtepar i huset i Risskov.
Jyllands Posten(JP): ”Regeringen forventer, at flygtninge kan tage et hvilket som helst job. Er du parat til det?”
Saed Elnasan (SE): ”Hvis jeg får et tilbud, vil jeg tænke over det. Om det er noget, der passer mig eller ej.”
JP: ”Tror du, at du bliver mere motiveret for at finde et job, når du nu får halveret indkomst, når du kommer på integrationsydelse?”
SE: ”Nej, det tror jeg ikke. Da jeg skrev under på integrationskontrakten, stod der ikke, at jeg selv skulle finde et job. Det må regeringen hjælpe med …”
Man må altså forstå, at det syriske par helt og holdent mener, at det er det danske samfunds ansvar, at de finder et arbejde og bliver selvforsørgende. Dertil kommer, at samfundet naturligvis ikke kan tilbyde Saed Elnasan hvad som helst arbejde. Syreren har nogle krav.
Rengøring og forefaldende arbejde duer ikke
Syreren har tidligere været i praktik som rengøring i en restaurant, men da det ikke passede ham, fik han tilbudt forefaldende arbejde i køkkenet. Men det passede ham heller ikke.
JP: ”Men hvorfor vil du ikke tage et rengøringsjob”
SE: ”Det vil ikke passe så godt, for jeg skal gå i sprogskole.”
JP: ”Så kunne du tage et rengøringsjob på deltid – for eksempel fra klokken 7-12 – og så gå på sprogskole om eftermiddagen eller om aftenen?”
SE: ”Sproget spiller en central rolle. Hvis jeg skal i job, skal jeg kunne tale sproget først.”
JP: ”Men du kunne jo arbejde og så gå på sprogskole efter arbejdstid?”
SE: ”Så ville jeg ikke få så meget ud af timerne. Det er svært at koncentrere sig i skolen om aftenen.”
Man må formode, at der kommer til at gå noget tid før syreren ikke længere er en belastning for det danske samfund. Saed Elnasan taler i forvejen hverken engelsk eller noget andet europæisk sprog, så han har sikkert ikke sprogøre, og vilje til at blive selvforsørgende, det har han så heller ikke.
Et mønster af utilfredshed
Man må sige det kan undre, at udlændinge som bliver taget godt imod, som bliver givet gode boliger, forsørgelse og skolegang til børnene, tillader sig at stille sig op og være kræsne som Saed Elsanan.
Danskerne står i kø i årevis, ja i årtier til at få en bolig som Said Elsanan og hans familie. De er simpelthen svineheldige. Det kan undertegnede sige med hånden på hjertet, fordi jeg netop selv bor i samme type rækkehus som syreren og hans familie.
Den Korte Avis har adskillige gange skrevet om udlændinge som er utilfredse med Danmarks behandling af dem. Det kan være maden, praktikpladsen, boligen eller de kontante ydelser.
Der er naturligvis flygtninge som er reelt forfulgte, men dem hører man ikke brok fra. De er nemlig lykkelige over endelig at være i sikkerhed i Danmark.
Saed Elsanan er næppe forfulgt og truet på livet, hvis han var ville han næppe være så utilfreds med det der tilbydes ham. Men nu advarer han også andre om at vælge Danmark som destination.
”Jeg ville aldrig have valgt Danmark i dag. Og når venner eller familie fra Syrien ringer til mig og siger, at de er flygtet ud af Syrien og nu vil søge mod Europa, siger jeg til dem: I skal ikke komme til Danmark. Aldrig. Danmark er ikke længere et godt sted at søge til. Jeg har fortrudt, jeg kom,” siger han. (JP)
Måske man kunne foreslå Saed Elsanan at søge om at blive repatrieret, for han vil sikkert aldrig falde godt til i Danmark?