St. Nikolaus er skytshelgen for Rusland. Lørdags, d. 19 december, var det St. Nikolaus dag, som blev fejret i Det Russiske Kulturhus i København med en stor børnefest.
Russerne har dyrket St. Nikolaus Dag siden den russiske Tsar, Peter det Store, bragte traditionen med fra Tyskland i det 17. århundrede. Peters tyskfødte kone, Katherina, elskede den gamle, tyske tradition. Sammen med St. Nikolaus fest kom også traditionen med juletræet til Rusland. “Senere blev den tradition afskaffet af Lenins regering. Hvis juletræet alligevel var pyntet trods forbuddet, blev familien straffet med store bøder. Men i 1937 tillod Stalin igen den gamle tradition “, fortalte min far Nikolaj mig i går over Skype.
Traditionen siger, at hvis børnene har været gode og artige hele året, så får de fine gaver, men hvis de ikke er søde, så får de kun aske og kul.
Til den russiske St. Nikolaus fest i lørdags var der omkring 200 artige, festklædte børn mellem 3 og 15 år. De dansede omkring det 2 meter høje, smukt pyntede juletræ, sammen med deres russisk-danske forældre. Der er omkring 5000 russer, som bor i Danmark. De fleste af dem er kvinder, som finder lykken i ægteskaber med danske vikinger. Deres efterkommere er oftest tosprogede, og de lærer russisk sprog, dans, historie og litteratur i den private weekend-skole i Det Russiske Kulturhus. Huset ligger tæt på Politikkens Hus, og det trefarvede, russiske flag indikerer, at her er et russiske territorium.
I lørdags var en festdag med dans, sang og masser af gaver til børnene. Men ikke kun de artige børn fik gaver. Den dansk-russiske forfatter, Irina Bjørnø, fik i anledning af litteraturåret i Rusland overrakt tjenestemedaljen for ” Tjenesteydelser til formidling af russisk og international kultur i Verden”. Ceremonien blev ledet af direktøren i Det Russiske Kulturhus, professor i farmakologi Markarjan A.A. I indstillingstalen understregede han, at vi ikke må glemme den historiske forbindelse mellem Danmark og Rusland, som blev etableret allerede i 1700 tallet. Han nævnte, at Det Danske Kongehus også har russiske rødder. ”Lad tankerne om den fælles historie og kultur hjælpe os med at opbygge en tryg og fredelig fremtid! Litteraturen forbinder folk, og god litteratur har ikke kun national betydning – men betydning for hele menneskeheden”.
I sin takketaler fortalte Irina Bjørnø om de mange danskere, som har ydet et betydeligt bidrag til den russiske historie. Bl.a. nævnte hun, at danskeren Vitus Bering trofast tjente den russiske Tsar Peter det Store, og Berings Havet og Berings Strædet er opkaldt efter ham. Den russisk – danske sprogforsker Alexander Dahl udgav den første, store russiske betydningsordbog i 1847. Den russiske militærflåde blev grundlagt af Peter Den Store, som lærte om skibsbygning på en skibsværft i København. Alle russiske børn vokser også op med H.C Andersens Eventyr.
Irina Bjørnø har skrevet en bog, som hedder “Lær russisk på en time”, hvor hun beskriver den metode, som Peter det Store brugte til at lære dansk. Den russiske udgave hedder “Lær dansk på en time”. Han beherskede de 5 europæiske sprog, engelsk, tysk, dansk, hollandsk og fransk.
Irina Bjørnø formidler den danske, russiske og fælles dansk-russiske historie igennem sine mange foredrag. Det næste foredrag er i Sengeløse Kirke d. 15.2.16 “Om 4 tabte bogstaver og krigen i Ukraine”. Se info på www.belbooks.dk).
“Hun er en ægte kulturambassadør”, understregede direktøren i Det Russiske Kulturhus i sin tale, da han overrakte hende medaljen.
Mange af Irinas danske og russiske venner deltog i den festlige begivenhed. Også erhvervsfolk og repræsentanter fra flere foreninger, som Irina er medlem af, var tilstede. Bl.a. Brøndby Marineforening, Modersmål-Selskabet, Folkebevægelsen DKind, Værn om Danmark, Selskabet Danske Todrenskiold-Venner og andre.
Belbooks for Easy Living
With compliments
Irina Bjørnø