Pressede blomster og botanik på herregården – for hele familien i påske

Hele familien er velkommen i påsken, når Gammel Estrup – Herregårdsmuseet retter fokus mod 1800-tallets fascination af botanik. Børn og barnlige sjæle kan presse blomster, og man kan nyde herregårdshaven, mens foråret springer ud.

 

På Gammel Estrup – Herregårdsmuseet kan man i påskeferien følge 1800-tallets interesse for blomster og naturvidenskab. I Orangerierne i parken kan alle være med til at presse blomster og få sin egen blomst med hjem i en fin indramning.

 

”Blomsterpresning kan være begyndelsen til en hel plantesamling a la det enorme bogværk Flora Danica. Dets udgivelse strakte sig over seks danske konger og overlevede både Københavns bombardement og de slesvigske krige, inden værket i 1883 var færdigt til udgivelse. Når vi i påskeferien presser blomster og sætter dem i fine rammer, kan mindre også gøre det”, siger museumsformidler Simone Wildau Hansen med et smil på læben.

 

 

Grevernes botaniske samlinger

I kølvandet på Oplysningstiden var interessen for naturvidenskaben stigende, og det blev prestigefyldt at eje naturvidenskabeligt materiale. Mange herregårde blev hjemsteder for større samlinger af fx planter, konkylier og videnskabelige instrumenter. Gammel Estrups ’Vilde Greve’, Jørgen Scheel (1768-1825), var en mand af sin tid og delte samtidens fascination af teknik og naturvidenskab. Hans store bogsamling på over 10.000 bind rummede mange værker om fx botanik.

 

Hans fætter grev Frederik Christian Raben (1769-1838) fra herregården Ålholm var en af periodens mest lidenskabelige samlere. Hans store interesse for botanik førte ham rundt i Europa og hele vejen til Brasilien. Han indsamlede og opbevarede tørrede og pressede blomster og plantedele i såkaldte herbarier. Hans ildhu resulterede i, at hans herbarium rummede ikke færre end 24.000 ark, hvoraf 1.100 indsamlinger stammede fra Brasilien.

 

Skattejagt, legeplads og forår i barokhaven

I påskeferien kan man også helt gratis gå på skattejagt på både herregården og i parken. Svarer man rigtigt på alle spørgsmålene, bliver man måske den heldige vinder af en fin gave fra Museumsbutikken. Har man brug for et pusterum fra museets aktiviteter, kan man nyde foråret i den flotte symmetrisk anlagte barokhave med de smukke originale Orangerier fra 1725-26.

 

 

Fra haven er der også adgang til den store naturlegeplads, hvor børnene kan slå sig løs og nyde påskeferien.

 

Læs også
Dannebrog: Folkets flag og et nationalt symbol – en bog skrevet med et varmt, dansk hjerte

Følger man duften af hjemmebag, finder man Husjomfruen, der huserer i Herregårdskøkkenet. Her har hun tændt op i det store brændekomfur og serverer hjemmebag og kaffe fra Madam Blå.

 

Åbent alle dage fra d. 19. til 28. marts kl. 10 til 16

Gratis entre for alle børn under 18 år

Der er aktiviteter for børn alle dage

Det koster 20 kr. at presse blomster

Det er gratis at deltage i skattejagten

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…