Politibetjent: “Vi tabte både næse og mund” – de havde afsløret et stort kriminelt netværk af rumænere

Local Eyes

Retten ved Lyngby lagde ikke fingre imellem, men udstedte domme på tilsammen 54 år og 11 måneders fængsel til 13 rumænere, da retten igår afsagde domme i den såkaldte Hvepsebosag om organiseret menneskehandel og økonomisk kriminalitet.

 

 

Medens bagmanden ifølge Ritzau blev idømt syv år og elleve måneders fængsel, blev de øvrige 12 rumænere dømt således, at to af dem fik syv års fængsel, fire fik seks års fængsel, én fik fem års fængsel, tre fik fire år bag tremmer medens to slap med tre år.

 

 

Desuden blev de alle dømt til udvisning efter endt strafafsoning.

 

 

Alle 13 blev kendt skyldige i bedrageri, medens 12 desuden blev kendt skyldige i, hvad der er blevet betegnet som Danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

 

 

Over 100 rumænere blev lokket til Danmark

Ved hjælp af andre bagmænd i Rumænien var det lykkedes for de 13 bagmænd i Danmark at lokke lidt over hundrede rumænere fra det ludfattige nordøstlige Rumænien til Danmark med løfte om arbejde.

 

 

Efter ankomsten til Danmark så ingen af dem nogensinde en arbejdsplads. Tværtimod blev de placeret i faldefærdige og udrangerede huse på øde steder med langt til nærmeste nabo.

 

 

I mange tilfælde var der tale om huse uden hverken el, vand eller varme og mange af husene har ligget så isoleret, at ofrene har været afhængige af, at der blev bragt mad og andre fornødenheder ud til dem.

Læs også
 Det er politiets fornemste opgave at beskytte truede personer – ikke at lukke munden på dem

 

 

Blev brugt til svindel for 40 millioner kroner

Inden de rumænske ofre blev anbragt og isoleret fra omverdenen i faldefærdige rønner, skulle de dog først en tur omkring offentlige kontorer, hvor de ved hjælp af en tolk blev udstyret med cpr-numre og NemID

 

 

Cpr-numre og NemID blev herefter beslaglagt af bagmændene, som blandt andet brugte identiteterne til at oprette fiktive firmaer og fiktive lønsedler, der blandt andet blev brugt til at malke SKAT.

 

 

For slet ikke at tale om optagelse af kviklån, der aldrig blev tilbagebetalt.

 

 

Læs også
Under en stor razzia kæmpede politiet med en aggressiv araber – da de fandt ud af, hvem de havde fat i, blev de rystede

Alt i alt lykkedes det for rumænerne at svindle for op imod 40 millioner kroner, inden de blev stoppet.

 

 

Blev afsløret ved et tilfælde

Ifølge fagbladet Dansk Politi var det et rent tilfælde og i forbindelse med en helt anden sag, at politiet overhovedet kom på sporet af rumænerne

 

 

Det fortæller politiassistent Anders Morville, som sammen med en kollega efterforskede en sag, hvor stjålne iPhones blev sendt til Irak.

 

 

”På et tidspunkt anholdt vi seks chilenere og en rumæner i en lejlighed på Amager. Ejeren af lejligheden indgik som en af hælerne i sagen om telefonerne. Det viste sig, at han lejede sin lejlighed ud til en rumæner, som vi begyndte at se nærmere på,” forklarer Anders Morville til Dansk Politi og fortæller om resultatet af telefonaflytningerne:

 

Læs også
Bag politiets fine forklaringer på, at man ikke kommer ud til butikstyverier, ligger en langt barskere virkelighed

 

”I begyndelsen tabte vi næse og mund. Han talte og talte. Efterforskningen afdækkede, at han og de andre bagmænd skulle bruge andre menneskers NemID til at skaffe kviklån, mobiltelefoner eller begå skattesnyd.”

 

 

Et stort spind af falske firmaer

Aflytningen af bagmanden, ED, begyndte i sommeren 2014, men blev ifølge Dansk Politi i september overgivet til Task Force Indbrud, som lånte Anders Morville til at arbejde videre med sagen.

 

 

”Vi fandt ud af, at der var andre bagmænd igang i Midt- og Vestsjællands politikreds og i Holstebro. Her var der også placeret rumænere, som på samme vis var udstyret med NemID, fortæller Anders Morville til Dansk Politi og fortsætter:

 

 

”Aflytningerne afslørede, hvordan bagmændene over telefonen blandt andet guidede hinanden i, hvilke rubrikker på SKAT’s hjemmeside, man skulle sætte kryds i for at indberette for meget betalt skat for en medarbejder.”

Læs også
Politiet fik lavet en video, der skulle vise, hvor indvandrervenlige man er – men så gik det helt galt

 

 

Anders Morville understreger, at:

 

 

”Det blev ret hurtigt klart for os, at der slet ikke var tale om reelt udbetalt løn eller for den sags skyld indbetalt skat. Det hele var et stort spind af falske firmaer, falske lønsedler, alt sammen med det formål at hive penge ud af SKAT’s kasse.”

 

 

Nye retssager er på vej

Med dommene ved retten i Lyngby er sagerne i forbindelse med Operation Hvepsebo langt fra slut. Inklusive de 13 dømte i Lyngby er ialt 22 tiltalt i sagskomplekset. Der venter således nye retssager ved Retten i Glostrup.

 

Dertil kommer at rumænsk politi, som blandt andet også har bistået dansk politi med sagen i Danmark, netop har slået til mod de otte bagmænd, som i Rumænien skaffede ofre til deres landsmænd i Danmark.

Læs også
Politikreds har flere gange skjult, at gerningsmænd var indvandrere – men man fortæller gerne om ”pæredanske” gerningsmænd

 

 

Dommen ved Retten i Lyngby i går er nummer to i den såkaldte Hvepsesag. Den 14. december sidste år blev tre rumænere i samme sagskompleks idømt henholdsvis tre år, to år og tre måneder samt to år for menneskehandel med 18 fattige rumænere samt groft bedrageri.

 

http://localeyes.dk/73275-3548-aktion-hvepsebo-95-personer-anholdt/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…