Piller mod hovedpine kan give dig hovedpine

Colourbox

Op mod 100.000 danskere lider af hovedpine, der skyldes for meget medicin. Ny kampagne på landets apoteker skal derfor få borgere til at tænke mere over deres forbrug af smertestillende medicin.

 

Du kan få hovedpine af for meget smertestillende medicin om måneden. Det sætter Danmarks Apotekerforening sammen med Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet i Glostrup og Migræne- og Hovedpineforeningen fokus på i uge 37. Og med god grund, for op mod 100.000 danskere lider af medicinoverforbrugshovedpine – de fleste uden at være klar over, at deres hovedpine faktisk skyldes pillerne.

 

Når man tager for mange hovedpinepiller gennem en længere periode, vænner kroppen sig til medicinen i større og større mængder. På sigt vil man opleve en kraftigere hovedpine og en gradvist dårligere effekt af pillerne.

 

”Mange af de patienter, der kommer ind på Dansk Hovedpinecenter, tror, at det er helt fint at tage smertestillende medicin, så længe lægen har ordineret pillerne. Men faktisk må du som udgangspunkt højst tage smertestillende medicin to dage om ugen i gennemsnit, med mindre det er for en kort periode,” siger professor Rigmor Højland Jensen fra Dansk Hovedpinecenter.

 

Formand for Danmarks Apotekerforening Anne Kahns håber ligesom Rigmor Højland Jensen, at der kommer mere fokus på problemet.

 

”Rigtig mange danskere er plaget af hovedpine, der skyldes for meget smertestillende medicin. Det kan påvirke deres privatliv og arbejdsliv i flere år. Men de fleste kan faktisk slippe af med medicinoverforbrugshovedpine på egen hånd. Vi håber derfor, at flere borgere vil søge rådgivning på apoteket eller hos lægen, hvis de har mistanke om, at grunden til deres hovedpine er et overforbrug af smertestillende medicin,” siger Anne Kahns.

 

Fakta om medicinoverforbrugshovedpine

Medicinoverforbrugshovedpine er en kronisk hovedpine, der opstår, når man tager for meget smertestillende medicin gennem en længere periode.

 

Overforbruget fører til, at den smertestillende medicin virker dårligere end før eller slet ikke har nogen effekt på ens hovedpine. Samtidig vil overforbruget fremkalde kraftigere eller hyppigere hovedpine end førhen.

 

Den bedste måde at komme ud af et medicinoverforbrug på er at stoppe brat med den smertestillende medicin i to måneder. Efter de to måneder kan hovedpinesmerter igen lindres med de anbefalede doser af smertestillende medicin.

 

Hovedpine, der skyldes medicinoverforbrug, ses mest i 30-50-årsalderen, men kan udvikles i alle aldre, også hos børn.

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

 

 Kontaktinformation

Peter Starup, Danmarks Apotekerforening 2677 2599

 

PRESSEMEDDELELSE

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…