Nationalmuseet laver en udstilling om “Ordet du ikke må sige!”

Foto: Nationalmuseet

Skal vi ændre sproget omkring de ord og dele af historien, som i dag kan virke stødende og racistiske? En ny flex-udstilling på Nationalmuseet sætter fokus på det heftigt debatterede emne.

 

For nyligt valgte Statens Museum for Kunst at erstatte ordene “neger” og “hottentot” med “afrikaner” i en række værktitler – herunder et enkelt værk, som er udstillet. Det udløste en ophedet debat i pressen og på de sociale medier.

 

Værkerne har fået deres titler opdateret til en mere nutidig sprogbrug. De bærer alle museumstitler og altså ikke kunstnernes originaltitler. Museumstitler er titler, som kunsthistorikere på SMK har givet de værker, som man ikke kender originaltitlen på. Ofte drejer det sig om flere hundrede år gamle kunstværker. Ingen originaltitler er blevet ændret.

 

Nogle mener, at man med ændringerne omskriver og ”pynter” på historien, mens andre er af den holdning, at det kun er rimeligt, at man vælger at tage hensyn til dem, der finder den slags betegnelser fra fortiden krænkende.

 

Skipper Mix og Cirkel Kaffe

I Nationalmuseets gemmer findes utallige genstande, billeder og tekster, der er indsamlet i en tid, hvor sprogbrug og menneskesyn var ganske anderledes end i dag.

 

Her optræder flere udsagn, genstande og historier, som man i dag vil finde racistiske, sexistiske eller på anden vis krænkende.

 

Hvordan formidler vi bedst kontroversielle kapitler fra fortiden uden selv at støde og krænke?

 

Er der ting og historier, som museerne helt bør afstå fra at vise eller fortælle, og hvor går grænsen egentlig?

 

Der er lakridser, der forestiller afrikanske masker i poserne med Haribos Skipper Mix. Og hvad med den sorte kvinde, som har prydet poserne med Cirkel Kaffe siden 1955? Er hun et blot et udtryk for en forældet kolonialistisk og racistisk tankegang?

 

I udstillingen viser Nationalmuseet en række genstande fra museets gemmer, som sætter nogle af disse spørgsmål til debat.

Læs også
Kendt skribent udelukket fra Facebook, fordi hun kritiserede den ny Barbie-dukke med islamisk slør – men så slog hun tilbage!

 

Udstillingen er åben fra 28. juni og kan opleves i forhallen på Nationalmuseet.

 

http://www.mynewsdesk.com/dk/nationalmuseet/pressreleases/ordet-du-ikke-maa-sige-1457115

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…