SIDSTE NYT: Trodsig Merkel skabte et større drama, da hun ankom til EU-topmødet

Arkivfoto af asylansøgere

Den Korte Avis kunne i morges fortælle, hvad der står i udkastet til slutdokument for dagens EU-topmøde. Kilden var den tyske avis Bild.

 

Vi påpegede, at det fortrolige udkast rummer helt centrale punkter, der viser, at Merkel har mistet grebet om EU. Disse punkter går direkte imod den linje, som Merkel har forsøgt at få EU med på (se artiklen nedenfor).

 

Men en trodsig Merkel vil åbenbart ikke give sig uden kamp. Da hun ankom til topmødet i Bruxelles, skabte hun et større drama ved fuldstændig at afvise det ene af disse nøglepunkter i udkastet til slutdokument.

 

Ruten gennem Balkan ”er nu lukket”

Dette punkt drejer sig om Østrig og en stribe lande på Balkan, der har indført lofter over, hvor mange asylansøgere de vil tage imod. Disse lofter håndhæves med en meget skrap grænsekontrol.

 

Dermed har de pågældende lande reelt lukket af for den massive asylstrøm, der har bevæget sig fra Grækenland op gennem Europa. Udkastet til slutdokument bakker denne udvikling op med følgende formulering:

 

”Strømmen af illegal migration på den vestlige Balkan-rute bliver stoppet. Denne rute er nu lukket.”

 

Merkel vil fjerne det, der faktisk virker

Men denne lukning af Balkan-ruten vil Merkel ikke høre tale om.

 

Ved ankomsten til topmøde-bygningen erklærede hun: ”Det går ikke, at noget bliver lukket.” (Die Welt)

 

Hun føjede til, at antallet af flygtninge ikke bare skulle nedbringes for nogle lande, men for alle. Dermed gentog hun sit velkendte standpunkt om, at det eneste, der duer i forhold til EU-krisen, er fælles EU-løsninger.

 

Læs også
Højaktuel bog om præsident Erdogan og hans Tyrkiet

Merkel har imidlertid et stort problem:  EU har slet ikke været i stand til at finde brugbare løsninger på asylkrisen. Merkels seneste store projekt om et samarbejde med Tyrkiet vil efter al sandsynlighed også efterlade alvorlige uløste problemer.

 

Det eneste, der hidtil har været i stand til for alvor at få styr på den massive asylstrøm op gennem Europa, har netop været skærpet grænsekontrol og nationale begrænsninger af antallet.

 

Man kan supplere disse metoder med fælles europæiske initiativer. Men det vil være absurd at opgive de skridt, som faktisk har virket. Ikke desto mindre er det, hvad Merkel argumenterer for.

 

Merkel skubbet til side

Det er helt utænkeligt, at Merkel kan få Østrig og de andre lande til at opgive deres lofter og deres grænsekontrol.

 

Men spørgsmålet er, om hun vil gøre et alvorligt forsøg på at få formuleringen om lukningen af Balkan-ruten ud af slutdokumentet på topmødet. Hvis hun gør det, vil der blive ballade med de lande, der støtter denne lukning.

 

Det siger noget om, hvor svækket Merkel er, at formuleringen overhovedet er kommet ind i dokumentet.

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

 

Formentlig er det formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, der har ansvaret for, at den er kommet ind. Og han har selvfølgelig vidst, at den slet ikke passede Merkel. Men han har altså gjort det alligevel – fordi han vurderer, at der er stemning for den i mange af de andre lande.

 

Dumpet

Det skal vise sig, om en såret Merkel vi føre kampen mod lukningen af Balkan-ruten til den bitre ende på topmødet – samtidig med, at hun fremhæver aftalen med Tyrkiet som det eneste, der duer.

 

Hvis hun gør det, vil hun yde et alvorligt bidrag til splittelse af EU. I forvejen har hun på sin samvittighed, at det var hende, der lokkede så mange asylansøgere til Europa med store ord om, at de bare skulle komme til hende.

 

Hvis hun siger nej til at få lukningen af Balkan-ruten med i sluterklæringen kan der endnu engang ske det, at hun får lokket mange flere migranter til Europa. Det er fuldstændig uansvarligt.

 

I store kriser skal politiske ledere vise deres værd. Angela Merkel er dumpet med et brag.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…