Det tyske samfund er med rette blevet opfattet som meget velordnet, ligesom det danske. Men i kølvandet på den massive tilstrømning af migranter opstår der stadig flere situationer, hvor kaos bryder ud og myndighederne mister kontrollen.
En af disse situationer var den meget omtalte nytårsnat i Køln, hvor kvinder blev udsat for omfattende og voldsomt krænkende overgreb fra mænd med indvandrerbaggrund. Myndighederne med politiet i spidsen var ikke i stand til at beskytte dem.
Nu viser en retspsykologs rapport, at det voldelige anarki, overgrebene på kvinderne og myndighedernes svigt var langt mere omfattende, end man hidtil har fået at vide.
De krænkede kvinder oplevede et sandt helvede.
Vildskab
Et undersøgelsesudvalg i delstaten Nordrhein-Westfalen er ved at undersøge hele forløbet i Køln.
Et vigtigt bidrag til undersøgelsen er en rapport fra den fremtrædende kriminolog og retspsykolog Rudolf Egg. Han har studeret over 1200 anmeldelser om overgreb, som politiet har modtaget. Hans konklusioner er rystende.
Krænkelserne af kvinderne var langt mere omfattende, end myndighederne har givet indtryk af. Politiet modtog også langt flere anmeldelser langt hurtigere, end man hidtil har sagt.
Mange af kvinderne oplevede en vildskab fra grupper af indvandrere, som de ikke troede mulig i deres eget land. Rudolf Egg sammenfatter det således:
”Der opstod en slags retsløst rum, en tilstand uden regler, der på en eller anden måde så ud til at gøre alt tilladt for de involverede mænd.”
Kvindernes oplevelser
De kvindelige ofre, der mest var yngre, beretter om aggressive, endeløse overgreb fra masser af hænder i en anonym mængde. En af dem siger: ”Jeg følte mig hjælpeløs! Jeg så ikke noget, men mærkede det kun, fordi mine øjne var fulde af tårer.”
I opringninger til politiet blev der advaret om, at situationen var på vej helt ud af kontrol. En kvinde råber i telefonen: ”Vi blev begramset af mange. Det er virkelig meget grænseoverskridende og farligt. Der er betjente til stede, men de gør ingenting.”
I en anden opringning hedder det: ”Der er undtagelsestilstand her.” Men hun får kun et fuldstændig udeltagende svar fra politimanden i den anden ende, nærmest som om han keder sig lidt.
”Du kunne jo bare lade være at komme”
I det hele taget rummer de udsagn, som Rufolf Egg fremlægger, en kras kritik af politiet for at være alt for passivt og udeltagende. Flere oplever, at politifolk nærmest giver dem selv skylden for det passerede.
En kvindelig betjent siger til et af ofrene: ”Du er jo fra Køln. Så skulle du også vide, at du ikke må gå herhen og fejre nytår.”
Politiet var underbemandet og for dårligt kvalificeret til at håndtere en situation som denne fremgår det af rapporten. Flere betjente hørte simpelt hen ikke efter, når ofrene henvendte sig.
Formentlig var det ikke bare arrogance, men i høj grad afmagt. Det tyske samfund og de tyske myndigheder er ikke gearet til at håndtere de vilde og voldelige kræfter, som man blev konfronteret med.
”I dag er alt tilladt”
Indvandrernes overgreb demonstrerede, at det velordnede tyske samfund nu kan blive ramt af bølger af anarki.
Rudolf Egg tror ikke på, at de mange overgreb på forhånd var aftalt mellem gerningsmændene. Han mener, at der snarere var tale om en slags ”social smitte”.
Overgrebene sker, fordi de kan ske: Hårde tag mellem kvindernes ben. Indtrængen af fingre. Afskyelige sexlege med hjælpeløse ofre, der bliver lukket inde.
Politiets rådvildhed forstærker gerningsmændene i overbevisningen: ”I dag er alt tilladt.”
Sammenbrud for tillidssamfundet
De frygtelige begivenheder i Køln viser en situation, hvor tillidssamfundet bryder sammen.
Man kan ikke længere have tillid til, at andre borgere opfører sig civiliseret og hensynsfuldt. Nu er der en stor gruppe mennesker til stede, der handler ud fra, at de tager, hvad de kan få.
De aggressive mænd i Køln tog de kvinder, de kunne få fat i.