Aarhus-borgmester var meget kritisk mod moskébyggeri – det er han måske ikke længere, men det er befolkningen til gengæld

Analysevirksomheden Wilkes har foretaget en meningsmåling for JyllandsPosten angående århusianernes holdning til en stormoske.

 

50,6 procent siger nej; 33,5 procent siger ja og 15,9 procent har ikke nogen mening.

 

TV2’s udsendelser har gjort mange til modstandere

Godt og vel hver anden århusianer siger altså nej til en stormoske, det ville de næppe have gjort hvis ikke Tv2 havde afsløret hvad der virkelig foregår i de muslimske miljøer.

 

Debattører og kritikere, herunder Den Korte Avis har i årevis advaret om, at der ikke er overensstemmelse mellem visse muslimske trossamfund ansigt udadtil og indadtil. Man siger et til offentligheden og gør noget andet, når journalisterne er gået.

 

Men efter Tv2´s dokumentar Moskeerne bag sløret har borgerne måtte erkende, at der virkelig er noget om snakken, og at det måske står meget meget værre til, end man hidtil har forestillet sig.

 

Et stormoskeprojekt har været på tegnebrættet i mange år, og moskeforeningen der består af 12 muslimske foreninger havde fået lovning på en grund på Bautavej mellem ghettoerne Gellerup og Bispehaven.

 

De borgerlige partier

De borgerlige partier var godt nok imod, og de har i den forbindelse trukket deres støtten til den store dyre helhedsplan for Gellerup.

 

De borgerlige mener, at en stormoske tæt på Gellerup vil forstærke parallelsamfundet i stedet for at nedbryde det, derfor skal en stormoske ligge et helt andet unavngivet sted i byen. Men de borgerlige kan sprælle så meget de vil, byens regerende socialdemokratiske borgmester har været meget meget positiv for, at en stormoske skal ligge i Aarhus Vest.

 

Men så kom dokumentaren, og borgmesteren trak salget af den kommunalt ejede grund på Bautavej tilbage. I Aarhus har man kun én borgmester, samt et antal Rådmænd. Borgmesterens beføjelser svarer til Københavns overborgmester.

 

Læs også
Derfor stormer Rasmus Paludan ind i dansk politik

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-03-06-efter-tv-2s-afsloeringer-borgmester-traekker-stoetten-til-stormoske

 

Nu lader det dog til, at borgmesteren er blevet blød igen.

 

”Man forstår godt, ikke mindst i lyset af de afsløringer og den megen diskussion, der har været, at der hos mange århusianere er en vis skepsis ift. det projekt. Men det ændrer ikke på, at religiøse minoriteter har en grundlovssikret ret, der giver mulighed for at opføre steder, hvor man kan praktisere sin religion,” siger Jacob Bundsgaard (S) til JP.

 

Der er mange moskeer i Aarhus

Borgmesteren har fuldstændig ret i, at religiøse minoriteter har en grundlovssikret ret til at dyrke deres tro på et sted indrettet til det.

 

Derfor er der også flere moskeer og kulturhuse rundt omkring i Aarhus. Nogle er små og andre er store som for eksempel Aisha Moskeen(Grimhøjmoskeen) og Fredens Moske i Gellerup.

 

Disse større eller mindre moskeer fungerer tilsyneladende fint i forhold til den specifikke etniske gruppe, som de primært servicerer, men der er selvsagt ikke plads til, at en af dem kan invitere samtlige moske-søgende muslimer i Aarhus til fredagsbøn på samme tid.

Læs også
Vi skal ikke give os selv skylden for muslimers radikale holdninger

 

Men en stormoske med plads til flere tusinde mennesker på en gang, vil man naturligvis kunne samle en stor del af de moske-gående muslimer til bøn på samme tid. Men en stormoske er altså ikke en betingelse for at man kan udøve sin muslimske tro.

 

Begrundelsen for en stormoské

Ønsket om en stormoske bliver ofte begrundet med, at det ville være super godt med et hus der kan favne alle de forskellige muslimske foreninger under samme tag. I teorien ja, i praksis formodentlig en umulig opgave. For hvem skal sætte dagsordenen i en stormoske, der overvejende vil blive finansieret via udenlandske donationer. De fleste vil nok mene, at det må være det trossamfund som har skaffet flest midler til projektet, som bør bestemme mest.

 

Muslimer i Aarhus har glimrende betingelser for at udøve deres tro med de eksisterende moskeer og kulturhuse, derfor er det noget pjat når borgmesteren nu begynder at snakke om grundlovssikret ret.

 

Men borgmesteren tænker måske på, at til næste år skal der være kommunalvalg og så vil det jo være rart hvis de muslimske stemmer går til partiet, så fra nu af må det handle om at stå på god fod med muslimerne i Gellerup?

 

Kilde: JyllandsPosten.

 

Læs også
Danmark har fået en ny stormoské – Den Korte Avis har været på besøg
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…