15-årige Ahmad har fået familien herop – men har de været i livsfare i Syriens hovedstad Damaskus?

Mennesker i muslimske lande, som ønsker at komme til Europa, har fundet en ganske effektiv metode til at realisere deres drømme.

 

Metoden hedder uledsaget flygtningebarn. Hvis familien er så heldig at have en teenagesøn, som er parat til at rejse alene til Europa, har familien store muligheder for at kunne følge efter.

 

I Europa vil sønnen blive modtaget af omsorgsfulde pædagoger, og deres sager vil få høj prioritet i asylsystemet.

 

Samtidigt har den unge gode chancer for at opnå hurtig familiesammenføring. For ingen ønsker at modsætte sig FN´s børnekonvention, som giver et barn ret til at få sin familie sammenført, så snart det har fået opholdstilladelse – uanset om det er midlertidigt.

 

Knap 90.000 børn og unge under 18 år fandt vej til Europa i 2015. Det er en voldsom stigning i forhold til tidligere år. (EuroStat)

 

 

91 procent var drenge, og mere end halvdelen kom fra Afghanistan.

 

EuroStat har optegnet hvor mange der har søgt asyl i hvert land. Sverige er topscorer med 35. 250. Se tabel her.

 

Berlingske fortalte lørdag en historie om 15-årige Ahmad Khaled, der kom til Danmark for halvandet år siden. Ahmad boede i Syriens hovedstad  Damaskus med sin mor, far og to søskende. Men han siger, at familien var uheldig og mistede det halve af deres lejlighed under et bombardement. Det fik angiveligt forældrene til at sende ham til Europa. (Berlingske)

 

Nu har Ahmad fået familiesammenføring, og familien er netop kommet til Danmark. Ahmad har i mellemtiden fået en ny lillebror, som nu er to måneder gammel. Tilsyneladende har forældrene ikke været betænkelige ved at få endnu et barn under forholdene i Damaskus.

Læs også
Har svenske myndigheder vedtaget, at en voksen afghaner er et barn, så trumfer det virkeligheden – også i retten

 

Måske har de simpelt hen satset på, at Ahmad kunne få familien til Danmark. Hvis det er tilfældet, har de fået ret.

 

”Uledsaget flygtningebarn” er et begreb, der åbner mange døre

I 2011 var antallet af børn/teenagere der søgte asyl i Danmark 282. I 2015 var tallet steget til 2.144. I indeværende år frem til 31. maj, har 724 teenagere søgt asyl i Danmark. (NyiDanmark)

 

Langt de fleste er drenge mellem 13 og17 år,og de kommer primært fra Afghanistan og Syrien, ligesom Ahmad.

 

Det er uomtvisteligt, at den syriske borgerkrig har forårsaget flere millioner internt fordrevne. Men det er også et faktum, at en by som Damaskus lever og fungerer som mange andre storbyer i Mellemøsten, endog på visse områder bedre. I betydelige dele af Damaskus synes man at kunne leve forholdsvis fredeligt.

 

Damaskus er naturligvis præget af borgerkrigen, og visse områder ligger i ruiner. Men når man ser optagelser fra byen, er det tydeligt, at livet leves, og byens indbyggere sulter i hvert fald ikke.

 

Læs også
Han kaldes ‘uledsaget flygtningebarn’ – men det har ikke afholdt ham fra at vifte med sit lem foran chokerede kvinder

Alligevel har familien Khaled foretrukket at rejse til Danmark med Ahmad som “spydspids” frem for at finde et brugbart sted i Damaskus. Man kan spørge, om det er nødvendigt af hensyn til deres sikkerhed. Til gengæld er der ingen tvivl om, at det vil forbedre familiens levevilkår.

 

EU og andre instanser har slået fast, at en  stor del af asylstrømmen til Europa er drevet af ønsket om at finde bedre økonomiske betingelser. En stor del af de uledsagede flygtningebørn og deres familiesammenføring kan meget vel have samme baggrund.

 

 

I denne optagelse, kan man få en fornemmelse for, at hjulene drejer til trods for borgerkrigen.

 

 

Og i denne reportage fortæller en syrisk fotograf, at hele hans familien flyttede fra Aleppo til Damaskus, fordi den er en relativt fredelig by, som han siger.

 

 

I denne billedserie kan man se, at kristne kvinder tilsyneladende godt kan gå på gaden iklædt korte skørter.

Læs også
17-årig syrer blev behandlet som et stakkels flygtningebarn – nu er han anholdt for at planlægge et terrorangreb

 

Det kunne være interessant at vide, hvad grundlaget har været for at at give Ahmad og hans familie ophold i Danmark.

 

De er tydeligvis ikke personligt forfulgte. Og umiddelbart kan man spørge sig, om familien virkelig har været i livsfare i Damaskus.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…