Myndighederne fjerner porte, der er udråbt til kulturarv – ‘de tjener jo ikke længere noget formål’

Porten ved Rådvad Kro (Wikipedia)

Dyrehaven og Jærgersborg Hegn var engang kongeligt jagtområde. Det blev markeret med et hegn og store røde porte ved vejene ind i skovene.

 

I dag er det kongelige privilegie for længst væk. Men de røde porte er bevaret, og i dag kendt af ethvert barn.

 

De røde porte er udråbt til kulturarv, som en del af de tidligere kongelige skove.

 

Men nu skal de porte, som fører ind i Jægersborg Hegn rives ned.

 

Det er uklart hvem, der har ansvaret for den beslutning.

 

Men skovridderen forklarede lørdag aften i TV2 Lorry, at portene ikke tjener noget formål, fordi der ikke er hegn omkring Jægersborg Hegn.

 

Derfor havde man valgt at spare de 200.000 kr det vil koste at sætte portene i stand.

 

Det er et spørgsmål om prioritering, som han sagde.

 

Borgerne protesterer

Flere borgere er rasende. De vil ikke af med de røde porte.

 

“Hvem har ansvaret for dette galmandsværk?” Sådan spørger Lone og Kurt Bebber i et læserbrev i Rudersdal Avis.

 

Læs også
Modig frihedskæmper: Ella von Cappeln lokkede SS-officer med røde roser – og skød ham

Søren Mariegaard er en anden frustreret borger. Han har nu skrevet et brev til Miljø- og Fødevareminister Eva Kjær Hansen (V).

 

“Det er med stor undren, at alle skovporte i Jægersborg Hegn fjernes. Er det glemt, at området også er en del af kongens jagtterræn? Harmonerer det med Verdensarv-udpegningen?” spørger han i sit brev til ministeren, hvor han samtidig opfordrer til, at de resterende porte bliver bevaret i skoven.

 

“Sidste år blev Jægersborg Hegn sammen med Jægersborg Dyrehave optaget på Unescos liste over Verdensnaturarv. Der er fem skovporte, som markerer de fem oprindelige indgange til Dyrehaven. Andre porte og låger er kommet til siden, men disse fem må tilskrives en særlig høj kulturhistorisk værdi, da de har været med helt fra starten i cirka 1670, da den udvidede Dyrehave blev anlagt. Alle fem porte er vigtige kulturhistoriske levn, som husker skovgæsten på, at Jægersborg Hegn også var en del af kongens jagtbane – og følgelig er hele området også ophøjet til verdensarv. Grundlæggende synes jeg, at det er en meget, meget dårlig beslutning at rive dem ned,” fortæller Søren Mariegaard til rudersdal Avis.

 

To konservative MF’ere går ind i sagen

Nu er de to folketingsmedlemmer Mette Abildgaard (K) og Christoffer Buster Reinhardt (K) gået ind i sagen.

 

De skriver i et indlæg i Rudersdal Avis 22.2:

 De ikoniske og smukke røde porte, der markerer indgangen til Jægersborg Hegn, er ved at blive revet ned. Det synes vi som konservative, er en meget sørgelig beslutning, som bør omgøres hurtigst muligt. At skovridderen udtaler, at disse store og flotte porte ”ikke længere har nogen funktion”, synes vi er et dårligt argument. Det kan godt være, at portene i dagligdagen ikke har nogen praktisk betydning for arbejdet i skoven, men de har en vigtig kulturhistorisk værdi som ramme for skoven og der er mange lokalområdet som værdsætter disse flotte og ikke mindst meget historiske porte. Jægersborg Hegn, er en del af UNESCOs verdensarv, og den skal vi værne om.

 

Derfor har vi fra konservativ side i Folketinget bedt Venstres miljømister Eva Kjer Hansen svare på, ”hvad ministeren vil gøre for at bevare disse ikoniske porte”?

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

 

http://rudersdal.lokalavisen.dk/borgere-i-protest-bevar-kulturarven-i-jaegersborg-hegn-/20160218/artikler/702239692/1007

 

http://www.tv2lorry.dk/artikel/borgere-protesterer-ikoniske-roede-porte-skal-rives-ned

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…