Boganmeldelse: Vil du være rask? 40 indbydelser til at turde leve livet

Colourbox

Poul Stender har allerede en del udgivelser bag sig. Som regel optræder han som klassens eller folkekirkens frække dreng, som gerne kommer med provokerende udmeldinger. Nogle gange plat, andre gange befriende politisk ukorrekt. Som i denne nye bog, der vrimler med gode indfald fuld af alvor. Søger man voldsomme provokationer, skuffes man. Forfatteren når i den henseende ikke højere end et forsvar for ordet ”negerbolle”. Men den har så meget andet.

 

At leve livet som en død med udgangstilladelse

”Vil du være rask” rummer mange gode ansatser til diskussion. Man nikker genkendende til de af tidens dårskaber, som Stender tager under kærlig behandling.  Udgangspunktet er glimrende: at give mennesker indbydelser til at turde leve livet.

 

At vi skal leve livet som ”en død med udgangstilladelse”, som det helt dostojevskisk formuleres. At vi går for meget op i motion og ”containerbarmhjertighed”. At vi skulle dyrke langsomheden i stedet for det hurtige og overfladiske – f.eks. ved at skrive breve i stedet for at maile og sms’e. At vi skal tale pænere til hinanden og være mere høflige.

 

Det hele er vel hørt før i de utallige klummer og foredrag, Stender har holdt gennem årene. Det, som er forfriskende i et foredrag eller aviskommentar, holder måske ikke altid, når alle guldkornene samles i bogform. Men at han har noget på hjerte, er der ikke tvivl om. Mange af emnerne fortjener en mere indgående behandling. Analysen er ikke Stenders største force. Det er hans engagement og blik for problemerne.

 

En moderne moralist

Stender er en moderne moralist – ”Tag jer sammen!” hedder det allerede i forordet – men man savner lidt mere humor. Det meste er alvorssnak om, hvordan nutidens danskere lever ”skrupforkert”. Sprogligt bevæger stilen sig fra det smukke og elegante til det mere forenklede.  Ordet ”enorm” forekommer et sted tre gange på én side. ”En østrigsk filosof” – nævn dog navnet. Eller måske er det forfatterens ønske, at læseren selv skal gå på opdagelse.

 

I kapitlet ”Hullerne i mønterne” undrer man sig lidt over Stenders forklaring med hullerne i nogle af de danske mønter. Den fjerner fokus fra hans pointe. I ”Tøffelheltene” lægger han sig ud med feministerne i sin absolut ikke uvæsentlige påstand om, at kvinderne har taget magten i kirken, skole etc. Slut med ”kællingesnak” – Jesus var en mand! Det kunne sagtens have været udviklet, for hvor har han dog ret. Så jo, Stender kan nu alligevel stadigvæk godt få folk af sæderne. Tænk, hvis bogen oversættes til svensk. Det kunne de nu godt trænge til over there!

 

Bogen er hurtigt læst og én, man sluger. En oplagt mulighed til at tilbringe nogle gode timer i sommersolen.

 

Poul Joachim Stender Vil du være rask? 40 indbydelser til at turde leve livet, Eksistensen 2016, 134 sider, 158 kroner.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…