Messerschmidt og DF må opgive den nemme hån

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt fik et deja vu forleden, da han læste om mit og Venstres nye initiativ til at samle pro-europæiske kræfter efter Brexit. Han husker et andet initiativ fra min side, det såkaldte New Narrative for Europe, som handlede om at lade kulturen forsøge sig med at formulere en opdateret fortælling om Europa.

 

Jeg får også deja vu i denne tid, når talen falder på Morten Messerschmidt. Dansk Folkepartis vanskeligheder i Europa-Parlamentet ligner unægteligt en historie, som gentager sig. Det samme gør troværdighedstabet i Europol-forløbet, hvor først anklagerne om statsminister-nøl og nu FBI-vrøvlerierne skal dække over DFs problemer med de letsindige garantier til danskerne om nemme parallelaftaler efter et nej ved folkeafstemningen 3. december.

 

Hvis Morten Messerschmidt havde læst de mange interviews og indlæg, jeg efterhånden har givet om det nye “Vi vil Europa”-initiativ (og mon ikke, at han har?), udlægger han bevidst hensigten forkert. Der er IKKE tale om et nyt kulturprojekt, men om et ærligt forsøg på at adressere det legitimitetsproblem, som EU har haft i årtier. I bl.a. en kronik i Berlingske Tidende (10.08.16) har jeg redegjort i detaljer for, hvad baggrunden er – og jeg opregner ikke færre en fem grundlæggende erkendelser, som vi alle er nødt til at gøre os, hvis vi vil tage udfordringen seriøst: Pladsen her tillader ikke, at jeg opremser alle fem erkendelser, men jeg vil nævne den vigtigste: Forudsætningen for at skabe folkelig forankring er, at man politisk løser de store problemer, som Europa står med: flygtninge- og migrantkrisen, terror og lavvækst. Legitimitet fordrer løsninger, åbenhed og medinddragelse.

 

Det kan Messerschmidt vel næppe være uenig i..? I stedet for at nedgøre og håne de sideløbende bestræbelser på at få kulturen gjort aktiv i Europadebatten (jeg troede egentlig, at Messerschmidt havde ambitioner kulturpolitisk?) – ja, så burde Dansk Folkeparti melde sig konstruktivt ind i kampen for at ny-orientere dansk Europapolitik, så legitimiteten – danskernes opbakning – følger med. Det er, som om partiet slet ikke tør slippe sin protestprofil og derfor igen og igen forfalder til at score de billige point på nemme populistiske udmeldinger.

 

“Vi vil Europa”-initiativet henvender sig bredt og tværpolitisk til alle, som ønsker at styrke Danmarks interesser i Europa – og Europas interesser i verden. Dansk Folkeparti har vel en interesse i at spille en konstruktiv rolle, når fremtidens Europa skal formes..?

 

Morten Løkkegaard (V) MEP

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…