Ide til vinterferien: Vær med til at lave masker på herrergårdens værksted

I vinterferien skrues tiden 300 år tilbage, når Gammel Estrup – Herregårdsmuseet retter fokus mod 1700-tallets maskerader og ekstravagante selskabsliv. Der er aktiviteter for hele familien, og man kan fx lade sig inspirere til at lave sin egen maske.

 

I 1700-tallets mørke vintermåneder opholdt mange adelige herregårdsejere sig i København, hvor selskabssæsonen på denne årstid var på sit højeste. Maskerader var blandt hovedstadens meget populære events – især hvis det var kongen, der inviterede.

 

Til maskerade hos kongen

Slægten Scheel fra Gammel Estrup var i 1700-tallet blandt landets rigeste og mest indflydelsesrige. Flere af familiens fremtrædende medlemmer havde betroede embeder hos kongefamilien og havde deres faste gang ved hoffet på Christiansborg.

 

”Vi ved, at Jørgen greve Scheel var med ved de store maskeballer, som kongen afholdt. Han deltog bl.a. i en særlig sværddans, hvor han skulle kæmpe mod Hertugen af Augustenborg. Han tabte dog duellen, hvilket næppe kom som den store overraskelse for de 400 gæster, da udfaldet var aftalt på forhånd”, fortæller museumsformidler Stine Lucia Rasmussen med et smil på læben.

 

På Gammel Estrup – Herregårdsmuseet kan man i vinterferien høre mange flere gode historier om fortidens maskerader og selskabsliv– også de mere farlige baller, hvor mord var på menuen!

 

Maskeværksted og skattejagt

I museets maskeværksted kan man lytte til fortællingerne og lade sig inspirere til at dekorere sin egen maske – så den var værdig til 1700-tallets hofballer.

 

 

Man kan også udforske herregårdens mange sale og rum på en særlig skattejagt med fokus på udklædning og maskerader. Her kan man blive klogere på, hvordan både de kongelige og adelige elskede at feste, og hvordan de klædte sig ud. Vinderen af skattejagten præmieres med en fin gave fra Museumsbutikken.

 

 

Trænger man til at lune sig i den kolde vintertid, kan man aflægge Husjomfruen et besøg i Herregårdskøkkenet. I vinterferien serverer hun varm kaffe fra Madam Blå og hjemmelavede boller fra det store støbejernskomfur.

 

Tirsdag og torsdag i vinterferien kan man også kigge indenfor i museets syværksted. Her kan man beundre nogle af de 1700-tals dragter, som de adelige kunne have båret til de storslåede baller, og man kan kigge sydamerne over skulderen, mens de syr historiske dragter for museet.

 

  • Gratis adgang for alle børn under 18 år.
  • Åbent alle dage fra d. 13 til 21. februar kl. 10 til 16
  • Der er aktiviteter for børn alle dage
  • Det koster 20 kr. for materialerne til at lave en maske

 

De bedste hilsner fra Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

 

Fakta om Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

 

  • Efter mere end 600 år i samme families eje blev herregården i 1926 solgt, og Gammel Estrup – Jyllands Herregårdsmuseum blev oprettet i Gammel Estrups hovedbygning i 1930.
  • Museet hedder i dag Gammel Estrup – Herregårdsmuseet og er en selvejende institution.
  • Museets opgave er at bevare herregårdshovedbygningen på Gammel Estrup med dens oprindelige udsmykning gennem tiderne og anvende en passende del af den til en samling, der viser herregårdskulturen, især i Jylland, i størst muligt omfang ved Gammel Estrups eget gamle inventar. Museet kan perspektivere sit ansvarsområde nationalt og internationalt. Denne samling skal være tilgængelig for offentligheden og til rådighed for forskningen.
  • Gammel Estrup – Herregårdmuseet beskæftiger sig i det daglige med de danske herregårde og alt hvad dertil hører af indretningskultur, malerkunst, møbler, herskab og tjenestefolk, iskældre, alléer, skove, marker og kulturlandskab mm.
  • Gammel Estrup er hjemsted for Dansk Center for Herregårdsforskning, som drives i et samarbejde mellem Gammel Estrup – Herregårdsmuseet, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus.
  • Museets største formidlingssatsninger er 1700-talsdage i juni måned og juleaktiviteter i forbindelse med udstillingen Jul for herskab og tjenestefolk.
  • Gennemsnitligt er besøgstallet på knap 100.000 om året, heraf ca. 5.000 fra udlandet.
  • Der er åbent hele året bortset fra 24. december-31. januar samt mandage i vinterperioden.
  • Gammel Estrup – Herregårdsmuseets Netværk blev stiftet i 2006 og har ca. 150 medlemmer, der yder en frivillig indsats i forbindelse med museets mange, årlige formidlingsaktiviteter.
  • Personalet består af 15-20 personer, der har deres daglige gang på museet, heraf er 4 faguddannede akademikere fordelt på 1 direktør, 2 museumsinspektører og 1 faglig sekretær på Dansk Center for Herregårdsforskning.
  • Museumsdirektør Britta Andersen har ansvaret for den daglige ledelse.

 

For mere information tjek www.gammelestrup.dk, www.facebook.com/gammelestrup , www.instagram.dk/gammelestrup  eller kontakt museet på Tel 8648 3001 eller [email protected].

 

 

Del på Facebook