40 pct. af danskerne synes ikke, at de har et godt kendskab til symptomer på kræft. Og over halvdelen vil ’lige vente og se tiden an’, før de søger læge.
Det viser en rundspørge blandt cirka 1.000 danskere foretaget for Kræftens Bekæmpelse. Nu skal kampagnen ’De 7 tegn’ øge danskernes kendskab til de mest almindelige symptomer på kræft.
Kræftens Bekæmpelse indleder i dag en kampagne, ‘De 7 tegn’, som skal øge danskernes kendskab til symptomer, som kan være tegn på kræft – som for eksempel ændret afføringsmønster, uforklarlig blødningog uforklarligt vægttab.
Projektchef, overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse, forklarer, at kræft hos danskerne opdages på senere stadier end hos eksempelvis svenskerne og nordmændene.
Læs også: Hoste med slim
– Der er noget, der tyder på, at vi danskere går senere til lægen med symptomer på kræft. Derfor skal vi have øget befolkningens kendskab på symptomer, der kan tyde på kræft og få folk til at søge læge, siger Iben Holten og tilføjer:
– For langt de fleste kræftsygdomme bliver opdaget på grund af symptomer – og jo tidligere, jo bedre. Det giver mulighed for en mere skånsom behandling og bedre chance for at overleve sygdommen.
Tal med hinanden
Kampagnen ’De 7 tegn’ handler også om, at vi skal blive langt bedre til at tale med hinanden om tegn på kræft, og at vi ikke skal være bange for at opfordre hinanden til at søge læge, hvis der er nogle i familien, omgangskredsen eller på arbejdspladsen, der oplever symptomer på kræft.
– Vi håber meget, at kampagnen kan være med til at sikre, at vi alle bliver bedre til at kende de syv vigtigste tegn på kræft, og at vi hurtigt søger læge. For tid er en meget vigtig faktor, når vi taler kræft. Vi må og skal handle hurtigt, når noget ikke er, som det skal være, fastslår Iben Holten.
Kampagnen henvender sig særligt til danskere over 50 år, fordi risikoen for at kræft stiger med alderen.
Kampagnen er finansieret af penge fra Knæk Cancer indsamlingen 2015.
Syv tegn på kræft
- Ændret afføringsmønster
- Uforklarlig blødning
- Langvarig hoste eller hæshed
- Knuder eller hævelser
- Ændrede modermærker og sår, der ikke vil hele
- Synkebesvær
- Uforklarligt vægttab