Østjyllands Politi modtager nu cirka en henvendelse om dagen om radikalisering af muslimer. Det er en seksdobling i forhold til det antal, man har haft i gennemsnit over de seneste seks år. (metroxpress)
Det er lidt pinligt for både ledelsen i Østjyllands Politi og Aarhus Kommune. Her har man pralet meget af, at den såkaldte Aarhus-model stort set satte en stopper for radikaliseringen i Østjylland. Modellen er baseret på blød dialog med det muslimske miljø – selv de ekstreme dele af det.
Aarhus-modellen er endda nået ud over landets grænser som et eksempel på, at man kunne opnå bedre resultater mod radikalisering ad den bløde og forstående vej. Således blev modellen også lagt frem på en stor konference i USA, som var arrangeret af præsident Obama.
Forklaringsproblem
Modellens frontfigur har været kriminalkommissær Allan Aarslev, der er leder af den kriminalpræventive afdeling ved Østjyllands Politi.
Aarslev har nu noget af et forklaringsproblem. Når henvendelserne om radikalisering er blevet seksdoblet, så vidner det jo om, at Aarhus-modellen langt fra har haft den effekt, som man har hævdet.
Det ligner faktisk en fiasko.
Forsøger at redde stumperne
Men Aarslev kæmper hårdt for i det mindste at redde stumperne af Aarhus-modellen. Han prøver først at forklare de mange henvendelser om radikalisering med, at folk er blevet mere opmærksomme i forhold til tegn på radikalisering.
Det kobler han blandt andet til terrorangrebet i Paris i november sidste år. Den slags fører traditionelt til flere henvendelser, siger han.
Aarslev henviser også til, at politiet har været meget ude til lokale møder, hvor man taler meget om radikalisering – også det giver flere henvendelser.
Radikalisering er en realitet
Politikommissæren er dog nødt til at medgive, at det hele ikke kan forklares med lidt større bevidsthed om radikalisering. Der er også tale om en reel radikalisering blandt muslimer. Hen betegner således flere af henvendelserne som ”alvorlige”.
De alvorlige sager kanaliseres videre til politiets efterforskning og til PET. ”Her er der muligvis en lille stigning også,” indrømmer Aarslev. (metroxpress)
Men kommissæren afviser, at der er tale om et særligt Aarhus-problem:
”Hvis man kigger rundt omkring i Vesteuropa, så er der bredt set et stigende problem med radikalisering, og det er ikke meget anderledes i Østjyllands Politikreds. Det er noget, som vi har set de seneste 4-5 år.”
Et flop
Men hov! Hvad er nu det? Først forklarede Aarslev, at den voldsomme stigning i henvendelser om radikalisering i Østjylland skyldtes terroren i Paris sidste år og de mange møder, som politiet i Østjylland holder med folk. Altså man snakker mere om radikalisering.
Men nu taler han pludselig om, at Østjylland oplever den samme reelle radikalisering som resten af Vesteuropa. Her indrømmer Aarslev jo, at Aarhus-modellen slet ikke har skabt de særlige resultater i Østjylland, som man har hævdet.
Nej, selvfølgelig er radikaliseringen ikke noget specielt for Østjylland. Men Østjylland har ikke fundet løsningen på problemerne.
Bag alle de fine forklaringer synes kendsgerningen at være, at den opreklamerede Aarhus-model er et flop.