Løkkes boligplan skal lægge pres på de andre for at undgå valg og styrke regeringen, hvis valget alligevel kommer

Foto: skærmprint / regeringen.dk

 

 

Lars Løkkes udspil om boligskatterne i åbningstalen er en klar vindersag for regeringen.

 

Fremover skal der være et samlet skattestop for boliger, og ikke kun et stop for ejendomsværdibeskatningen.

 

Samtidig kompenseres boligejerne for, at de kommende vurderinger vil betyde store prisstigninger. Både lavere skattesatser og en særlig skatterabat skal holde alle skadesløse over for disse stigninger i de kommende år.

 

Dette vil være populært blandt de boligejere, der udgør over halvdelen af vælgerne. Mange af disse boligejere befinder sig politisk på midten, hvor de afgørende stemmer ligger.

 

Finansiering

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative vil da også efter alt at dømme gå efter at deltage i en aftale, der bygger på åbningstalens udspil. Ingen har lyst til at lægge sig ud med boligejernes magtfulde midtervælgere.

 

Det vil dog ikke være en gratis omgang. I interviews har Løkke understreget, at planen hænger sammen. Det vil sige, at de partier, der vil være med, må være med på den nødvendige finansiering.

 

Regeringen vil selv finansiere planen med den reserve på 24 mia. kr., som er afsat i dens såkaldte helhedsplan. De andre partier må så enten acceptere den måde, disse penge er skaffet på, eller komme med andre forslag til finansiering.

 

Dermed forsøger Løkke at forhindre, at andre partier – for eksempel Socialdemokratiet og Liberal Alliance –  først giver en uforpligtende støtte til boligplanen, hvorefter de vælter regeringen. Han vil have dem til at tage medansvar.

 

 

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

Løkke kan i hvert fald vinde tid

Løkke har næppe opgivet håbet om, at et valg kan undgås.

 

Han vil forsøge at bruge boligplanen til at sætte Liberal Alliances Anders Samuelsen under pres:

 

Det vil være svært for Samuelsen at vælte regeringen, inden der er indgået en aftale om boligskatterne. I så fald vil Samuelsen nemlig stå med ansvaret for, at boligejerne alligevel ikke får den forventede gevinst.

 

Men hvis boligskatterne først bliver forhandlet på plads i et bredt forlig, vil det heller ikke være let for Samuelsen at vælte regeringen bagefter.

 

Det er jo ikke så sjovt for et borgerligt parti at fjerne en borgerlig regering, der lige har sikret en markant økonomisk forbedring for landets boligejere.

 

Socialdemokratiet vil næppe heller give sig af med at vælte Løkke, inden gaven til boligejerne er forhandlet på plads.

Læs også
Rigsstatistikeren: Hvorfor går det så relativt godt med den danske økonomi?

 

Så Løkke synes i hvert fald at vinde tid, og måske mere end det.

 

Klar til valg

Anders Samuelsens adfærd tyder dog på, at han ender med at udløse et valg på sit krav om lettelser i topskatten for alle.

 

Han har det måske nok dårligere med at vælte en Løkke, der lige har reduceret skatten på boligejerne – men han gør det formentlig alligevel.

 

I så fald satser Løkke selvfølgelig på, at hans boligplan kan styrke Venstre i valgkampen.

 

I regeringspartiet, der ligger sløjt i meningsmålingerne, vil man nok studere vælgeropbakningen med særlig interesse efter lanceringen af planen.

 

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

Boligforlig sandsynligt

Hvis Løkke ikke kan forhindre Samuelsen i at vælte regeringen, vil han i hvert fald gøre meget for, at der kommer et bredt forlig om boligskatterne inden da. Det vil være en vigtig sejr at have med i bagagen i en valgkamp.

 

Skulle boligforhandlingerne med de andre partier bryde sammen, kan Venstre naturligvis skælde de andre ud for uansvarlighed. Men en strandet boligaftale vil forstærke indtrykket af en regering, der ikke er kommet igennem med meget.

 

Så Løkke går efter et forhandlingsresultat om boligskatten. Det samme gør Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, De Konservative og – ja, Liberal Alliance.

 

Sandsynligvis kommer der en bred boligaftale, der bygger på regeringens udspil. Spørgsmålet er bare, om den forhindrer et tidligt valg, eller om den fører direkte over i en valgkamp.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…