Læger frygter forkerte køb af håndkøbsmedicin i butikker

Colourbox

Forbrugerne går glip af vigtig vejledning, hvis håndkøbsmedicin sælges fra butikshylderne, lyder advarslen.

 

Det er ikke en forbedring af forbrugernes vilkår, når regeringen foreslår, at håndkøbsmedicin skal sælges i supermarkeder. Det mener formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing.

 

I stedet frygter han, at det vil føre til køb og brug af medicin på et mindre oplyst grundlag.

 

– Det kommer meget an på, hvilke typer medicin der er tale om. De mest almindelige hovedpinepiller kan de fleste voksne danskere godt finde ud af at købe selv. Med andre typer af medicin er der behov for vejledning, siger han.

 

– Vi ved fra studier, at der en ganske stor del af befolkningen, der vælger forkert, når der ikke er adgang til rådgivning. Det skal man have for øje, når man foreslår ting, som det her.

 

Håndkøbsmedicin er den medicin, forbrugeren ikke skal bruge en recept fra lægen for at få.

 

Formuleringen bag forslaget om at sælge det i butikker kommer fra Lægemiddelindustriforeningen. Ud over regeringen har forslaget ifølge Jyllands-Posten også opbakning fra resten af blå blok.

 

Modsat er Forbrugerrådet Tænk, Dansk Sygeplejeråd og Dansk Selskab for Patientsikkerhed skeptiske. Den skepsis deles af Andreas Rudkjøbing.

 

– Det handler grundlæggende om, at når man køber medicin i Danmark, hvad enten det er håndkøb eller på recept, så er det vigtigt at få rådgivning om den medicin, man ønsker at bruge, siger han.

 

– Det kan man i sagens natur ikke, når det står på en hylde i et supermarked.

 

Læs også
Syrisk mand ville have en lægeerklæring – da lægen sagde nej, blev han slået ned

Hvis lovforslaget bliver til virkelighed vil det blive muligt at købe hovedpinepiller, næsespray og salve mod svamp fra hylderne i supermarkeder.

 

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) afviser kritikken og peger på, at det er muligt at købe håndkøbsmedicin i supermarkeder i Sverige og Norge.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…