KRIG og FRED

Den verdenskendte russiske forfatter Lev Tolstoj udgav i 1869 romanen Krig og Fred, hvis tema stadig er aktuel, da krigsaktørerne ikke er blevet meget klogere siden 1869. Den eneste forskel er, at man i dag ofte har mere sympati for de besejrede end med sejrherrerne!

 

Udenrigsminister Anders Samuelsen havde for nylig et møde – ikke med præsident Assad – men med en syrisk oprørsleder om, hvad der nu skal ske i Syrien. Vestlige lande har støttet oprørerne mod Assad – dvs. i realiteten har EU og USA støttet en våbenkrig mod Rusland, der støtter Assad, og har måske derved været med til at forlænge krigen!

 

Tidligere svensk udenrigsminister Hans Blix udtalte under et interview (jan. 2016) på Al Jazeera: Hvad er bedst: tyranni eller anarki? Han kunne ikke selv give svaret! I Syrien har oprørerne været medskyldige i det kaos, der startede med fredelige demonstrationer men udviklede sig til oprørske grupperinger – religiøse som sekulære. Vi burde have lært af oprøret i Iran i 1979, hvor en sekulær hersker Shah Reza Pahlavi blev afløst af en religiøs diktator Ruhollah Khomeini – med vestlig begejstring, indtil man så skiftet fra sekulær til religiøs diktatur. Bødlerne var de samme!

 

Der er regler for moderne krigsførelse

Danmark har ikke længere et krigsministerium men et forsvarsministerium, som om forsvarsvåben ikke kan dræbe. Der er regler mod at anvende kemiske våben, selvom det ville være lettere at genopbygge Aleppo, hvis der ikke havde været anvendt krigsvåben med så ødelæggende en effekt. Jeg går ikke ind for kemisk krigsførelse, men nogle andre typer våben burde også være forbudt.

 

Krige koster. Krigen i Irak kostede ca. 5.000 mia. kr., 4.500 soldater blev dræbt og 100.000 irakere døde, fordi man ønskede at afsætte en sekulær Saddam Hussein. Irakkrigen resulterede i en ny krig mod islamisk stat, og prisen for at afsætte en diktator, der tillod kvinder at gå uden slør, var dyr!

 

Danmark burde have lært lektien med deltagelse i krige i Afghanistan og Irak men fortsætter med at deltage i lokale oprør i Afrika og andre steder. Vi gør en forskel hævder nogle politikere, men vi kunne gøre en større forskel ved at satse på humanitær hjælp med hospitalsskibe og genopbygning. I Syrien vil der blive behov for megen hjælp til genopbygning, og i stedet for at sende soldater, burde vi sende håndværkere, der kunne stå i spidsen for genopbygning. Man kunne ansætte nogle af de syriske flygtninge til at hjælpe med til at genopbygge deres eget land.

 

Danmark er et lille land, der ikke skal rasle med våben mod Rusland. EU har vedtaget sanktioner mod Rusland men ingen sanktioner mod Saudi Arabien for landets manglende menneskerettigheder – eller mod Tyrkiet, hvor præsident Erdogan har foretaget en udrensning af politiske modstandere. Selv i Danmark mærker muslimske friskoler Erdogans lange arm mod Gülen-tilhængere!

 

Gennem mange år har vestlige lande været afhængige af olie fra Saudi Arabien og andre mellemøstlige lande og nu gas fra Rusland. Vi kunne blive uafhængige ved at satse på kernekraft med thorium, som findes overalt i verden. Der er thorium til over 1000 års globalt energibehov.

 

Det er på tide, at FN opfordrer lande til bedre regeringsførelse, inden konflikter udvikler sig til krige. På grund af klimaændringer er det også absolut nødvendigt at forholde sig til verdens overbefolkning, som er med til at skabe problemerne. Jorden skal igen være bæredygtig!

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…